Δέκα αλήθειες και μύθοι για την παχυσαρκία

Δέκα αλήθειες και μύθοι για την παχυσαρκία

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιδανικό βάρος είναι ζητούμενο τόσο για λόγους καλλωπιστικούς όσο και κυρίως για λόγους υγείας. Παραμένει, ωστόσο, «άπιαστο όνειρο» για όλο και περισσότερους ανθρώπους στον ανεπτυγμένο κόσμο, αφού ο σύγχρονος τρόπος ζωής (έλλειψη κίνησης, τρόφιμα με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, γρήγορο φαγητό και σε αφθονία) ευνοούν την παχυσαρκία. Οσο λοιπόν η ασθένεια της εποχής, η παχυσαρκία, αποκτά διαστάσεις επιδημίας τόσο βρίσκουν εύφορο έδαφος διάφορες «λύσεις» και ανθούν κάθε είδους διαδόσεις σε σχέση με το τι πρέπει να κάνει κάποιος που προσπαθεί να χάσει βάρος. Ο παθολόγος – διατροφολόγος κ. Γιώργος Πανοτόπουλος μας βοηθάει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.

1. Μερικοί παχαίνουν ευκολότερα από άλλους (σωστό). Ολοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι απέναντι στις θερμίδες, δυστυχώς. Ο βασικός μεταβολισμός κάθε ανθρώπου, οι θερμίδες δηλαδή που καταναλώνει καθημερινά για να ζήσει ο οργανισμός ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής, ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, την κληρονομικότητα αλλά και το πόσο ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα έχει κάποιος. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού ενός ατόμου. Από την άλλη, η γνωστή φράση «παχαίνω με τον αέρα» δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα. Συνήθως οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι τρώνε περισσότερο από τους κανονικούς.

2. Αν κάνω μια διαίτα και χάσω γρήγορα κάποια κιλά, μετά θα μπορέσω να σταθεροποιήσω το βάρος μου (λάθος). Τα κιλά που θα φύγουν με μια γρήγορη δίαιτα είναι κυρίως νερό και όχι λίπος. Ετσι, όταν σταματήσουμε τη δίαιτα, έπειτα από λίγο, θα κερδίσουμε και πάλι το χαμένο βάρος. Επίσης, οι στερητικές δίαιτες οδηγούν τους διαιτόμενους σε υπερβολές αμέσως μετά τη διακοπή τους.

3. Εκοψα το τσιγάρο και πήρα κιλά (σωστό). Εκτός από το γεγονός ότι συχνά οι διακόπτοντες το κάπνισμα αντικαθιστούν το τσιγάρο με λιχουδιές, στην πραγματικότητα ένα πακέτο τσιγάρα μας κάνει να ξοδεύουμε περίπου 200 θερμίδες παραπάνω ημερησίως, κατά μέσον όρο.

4. Η μεσογειακή διατροφή εξασφαλίζει το ιδανικό βάρος (λάθος). Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί υγιεινή διατροφή εφόσον δεν συνοδεύεται από υπερβολές. Σαλάτα με μπόλικο ελαιόλαδο σημαίνει πολλές θερμίδες. Αλλωστε, η μεσογειακή διατροφή πρέπει να συνοδεύεται και από «μεσογειακές» συνήθειες ζωής, δηλαδή ανάλογη κίνηση, περπάτημα.

5. Οι συχνές δίαιτες παχαίνουν (σωστό). Είναι προτιμότερο να έχει κάποιος σταθερό βάρος ακόμα και αν αυτό είναι παραπάνω από το κανονικό παρά να χάνει και να παίρνει κιλά. Το φαινόμενο του «γιο-γιο» καταστρέφει το μυϊκό σύστημα και κατ’ επέκταση το μεταβολισμό του ατόμου με αποτέλεσμα… την παχυσαρκία.

6. Οι χημικές δίαιτες έχουν σίγουρα αποτελέσματα (λάθος). Τα αποτελέσματα μιας χημικής δίαιτας όχι μόνο είναι αμφίβολα, αλλά συχνά είναι και επιζήμια για την υγεία. Η αρχική τους επιτυχία βασίζεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός αντιδρά στο σοκ που μπορεί να του προκαλέσει μια τέτοια δίαιτα.

7. Υπάρχουν θερμίδες που καίγονται πιο αργά και άλλες που καίγονται πιο γρήγορα (λάθος). Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Απλώς υπάρχουν τροφές, όπως τα γλυκά, που αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ετσι σύντομα έρχεται το αίσθημα του κορεσμού. Πολύ γρήγορα όμως, όταν το επίπεδο του σακχάρου πέσει, επανέρχεται δριμύτερο το αίσθημα της πείνας. Πρακτικά, λοιπόν, όταν τρώμε κάποιες τροφές πεινάμε συντομότερα και άρα εξασφαλίζουμε την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων.

8. Για να χάσω κιλά πρέπει να κάνω δίαιτα (λάθος). Αυτό συνήθως διαλέγουμε να κάνουμε. Ωστόσο, αντί να μειώσουμε τις θερμίδες που τρώμε μπορούμε να αυξήσουμε αυτές που καταναλώνουμε, αυξάνοντας τη σωματική κίνηση. Μπορούμε, επίσης, να επιλέξουμε ένα συνδυασμό διατροφής και δίαιτας για ευκολότερα και καλύτερα αποτελέσματα.

9. Για να έχω το ιδανικό βάρος πρέπει να κάνω συνέχεια δίαιτα (λάθος). να αλλάξετε ενδεχομένως τη διατροφή σας και να εντάξετε κάποια κινητική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Η παχυσαρκία είναι νόσημα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια του γιατρού και όχι με διαρκείς στερήσεις άνευ αποτελέσματος.

10. Εφαγα χθες το βράδυ και πήρα ένα κιλό (λάθος). Κάθε κιλό βάρους είναι περίπου 9.000 θερμίδες. Αποκλείεται κάποιος να μπορέσει να καταναλώσει την ανάλογη ποσότητα φαγητού σε ένα βράδυ. Το πιθανότερο είναι ότι η ζυγαριά δείχνει παραπάνω την επόμενη μέρα λόγω της κατακράτησης υγρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή