Πήγαν στο ίδιο σχολείο για να πάρουν το τρόπαιο

Πήγαν στο ίδιο σχολείο για να πάρουν το τρόπαιο

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προηγούμενο Σάββατο, ο φωτεινός πίνακας του σκορ στο κλειστό γήπεδο της πόλης Πο της Γαλλίας, όπου διεξαγόταν ο τελικός του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ, έδειχνε πολύ περισσότερα από τη θριαμβευτική νίκη της Ελλάδας επί της Γαλλίας. Οι 12 μαθητές του 1ου Λυκείου Βύρωνα, βλέποντας το 86-62, ήξεραν ότι, εκτός από το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή, είχαν κερδίσει και ένα εισιτήριο που θα τους έφερνε πιο κοντά στα όνειρά τους. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν δεν είχαν σηκωθεί καν από τον πάγκο για τον τελικό, το εισιτήριο θα ήταν δικό τους: Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι μαθητές που καταλαμβάνουν την 1η έως 8η θέση σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ακόμη και σχολικά, εισάγονται χωρίς άλλους περιορισμούς στις πανεπιστημιακές σχολές της επιλογής τους. Κυρίως, αυτό αποτελεί μια κατοχύρωση για όσους συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό, καθώς, ως γνωστόν, η καριέρα ενός αθλητή έχει ημερομηνία λήξης.

Ετσι, ο Νίκος, ο Ζήσης, ο Σταύρος, ο Γιώργος, ο Αργύρης και τα άλλα παιδιά μπορούν τώρα να συνεχίσουν να παρακολουθούν πιο ξέγνοιαστοι το εξαντλητικό τους πρόγραμμα. Γιατί, μη φανταστείτε ότι πρόκειται για τους μαθητές του Λυκείου Βύρωνα που απλώς… παίζουν καλύτερο «μπασκετάκι» στα διαλείμματα. Ολοι τους παίζουν μπάσκετ σε μεγάλους αθλητικούς συλλόγους στις ομάδες των εφήβων και πολλοί συμμετέχουν και στην Εθνική. Και για τους ελάχιστους που ενδεχομένως είχαν την απορία, όχι, δεν βρέθηκαν τυχαία όλα αυτά τα αστέρια στο ίδιο σχολείο. Για την ακρίβεια, κανένας από τους 12 παίκτες της ομάδας που έφερε την «κούπα» στη χώρα μας, δεν φοιτούσε στο συγκεκριμένο σχολείο την προηγούμενη σχολική χρονιά. Οπως οι ίδιοι λένε στην «Κ», συγκεντρώθηκαν στο Λύκειο του Βύρωνα, με δική τους πρωτοβουλία, εφόσον γνωρίζονταν από το πρωτάθλημα εφήβων, «έτσι, για να φέρουμε μια επιτυχία». Και σε προσωπικό επίπεδο και σε ομαδικό. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι ΤΑΔ, δηλαδή διαθέτει Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης. Στα «αθλητικά σχολεία» επιτρέπονται οι «μεταγραφές». Η ομάδα δεν δυσκολεύθηκε καθόλου να κερδίσει το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα (εκτός από καλούς παίκτες, έχει και έναν από τους καλύτερους προπονητές της χώρας, τον Νίκο Καραγιάννη) και να πάρει έτσι το εισιτήριο για το Παγκόσμιο στη Γαλλία.

Λίγος χρόνος για διάβασμα

Και όσο κι αν ο διευθυντής του Α΄ Λυκείου Βύρωνα, κ. Δημήτρης Κολιός, επιμένει στην «Κ» πως πρόκειται για μαθητές «σαν όλους τους άλλους, που απλώς διαθέτουν μια ιδιαίτερη κλίση στον αθλητισμό, δεν τα ξεχωρίζουμε από τα άλλα τα παιδιά», η αλήθεια είναι ότι μόνο οι τέσσερις ώρες προπόνησης την ημέρα -στο σχολείο ή στα σωματεία-, χώρια οι υποχρεώσεις της Εθνικής, οι αποστολές, η προετοιμασία, περιορίζουν πολύ τον χρόνο που αφιερώνεται στο διάβασμα.

Νίκος Παππάς. «Ειδικά, φέτος, είναι αλήθεια, παραμελήσαμε λίγο τα μαθήματα λόγω των υποχρεώσεων», αναφέρει στην «Κ» ο Νίκος, μαθητής της Β΄ Λυκείου, παίκτης του Πανελληνίου και της Εθνικής Εφήβων και… πρώτος σκόρερ στο ματς με τη Γαλλία, όπου πέτυχε 40 πόντους. «Προπονήσεις στο σχολείο, μετά στον Πανελλήνιο στο αντρικό και στο εφηβικό, πού να βρεθεί μετά χρόνος για διάβασμα; Προτιμώ να ξεκουραστώ για ν’ αντέξω την επομένη». Ο ίδιος σκέφτεται, όταν έρθει η ώρα, να δηλώσει κάποια σχολή Ψυχολογίας, ωστόσο το μπάσκετ τον ενδιαφέρει περισσότερο απ’ όλα.

Γιώργος Παπαδάκης. Το ίδιο ισχύει και τον Γιώργο, επίσης μαθητή της Β΄ Λυκείου και παίκτη του Ηλυσιακού. «Σκέφτομαι να δηλώσω κάποια στρατιωτική σχολή ή Γυμναστική Ακαδημία, κάτι τέλος πάντων που να συμβαδίζει με αυτό που κάνω». Ο Γιώργος βρέθηκε στον Βύρωνα από το 5ο Λύκειο Νίκαιας. «Ηταν πολύ περίεργο που ξαφνικά έπρεπε να αλλάξω σχολείο και να αφήσω τους φίλους εκεί, αλλά μην ξεχνάτε πως και με τα παιδιά της ομάδας ήμαστε ούτως ή άλλως φίλοι. Επίσης, κυνηγούσαμε κάτι σημαντικό για εμάς. Πολλοί παίκτες από το πρωτάθλημα εφήβων θα ήθελαν να είναι στη θέση μας. Η εμπειρία στη Γαλλία ήταν φανταστική».

Αργύρης Δανάσκος. Αξέχαστη θα μείνει η εβδομάδα που διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα και στον 16χρονο Αργύρη, μολονότι ένας τραυματισμός τον κράτησε μακριά απ’ τον αγωνιστικό χώρο. Οπως λέει, ετοιμάζεται να υποβληθεί σε επέμβαση, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει την εθνική ομάδα που τον έχει καλέσει. «Το όνειρό μου είναι να παίξω επαγγελματικά μπάσκετ. Και με τα μαθήματα, αν θέλετε την αλήθεια, δεν ασχολούμαι καθόλου. Οι γονείς μου έχουν αγανακτήσει! Ολοι τους λένε «καλό παιδί, αλλά δεν διαβάζει»!»

Σταύρος Βουγιούκας. «Υπάρχει επιείκεια από τους καθηγητές», συμπληρώνει ο Σταύρος, παίκτης του Παναθηναϊκού και μαθητής της Β΄ Λυκείου στο Λύκειο Βύρωνα με… απόσπαση από τους Αμπελοκήπους. «Προσπαθούμε πάντως να είμαστε εντάξει σε όλες μας τις υποχρεώσεις. Οταν όμως γυρίζω σπίτι από τη βραδινή προπόνηση με την ομάδα, το μόνο που ψάχνω είναι το κρεβάτι μου». Για τον Σταύρο, η αλλαγή του σχολείου, μολονότι ήταν για «καλό σκοπό», αποτέλεσε «δραματική εμπειρία». «Αλλαξε τελείως το πρόγραμμά μας, πολλοί ξυπνάμε από τις 6 το πρωί για να φθάσουμε από τις περιοχές μας στον Βύρωνα». Την ευκαιρία της ελεύθερης επιλογής ΑΕΙ σκέφτεται να την εκμεταλλευθεί δηλώνοντας τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών. «Εχω μεγάλους στόχους και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Είναι δύσκολη σχολή, όχι μπες-βγες, αλλά θα το προσπαθήσω παράλληλα βέβαια με το μπάσκετ».

Αγνωστο είναι πού θα βρει η επόμενη σχολική χρονιά τους 12 πρωταθλητές κόσμου. Κάποιοι σκέφτονται ήδη την προοπτική της επιστροφής στα παλιά τους σχολεία. Αλλωστε, το παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια – οι περισσότεροι δηλαδή δεν θα έχουν την ευκαιρία άλλης συμμετοχής. Προς το παρόν, λοιπόν, απολαμβάνουν τη δόξα, που κέρδισαν με το σπαθί τους. Τις προηγούμενες ημέρες, συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στο υπουργείο Παιδείας με την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, «έπαιξαν» σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ, φωτογραφήθηκαν, έκαναν δηλώσεις.

Ο προπονητής τους, ωστόσο, δεν φοβάται μήπως «πάρουν τα μυαλά τους αέρα». «Αυτά τα παιδιά δεν έχουν μόνο μεγάλο ταλέντο. Είναι και προσγειωμένα και πολύ έξυπνα», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Καραγιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή