Η Πάρνηθα κατέβασε ποτάμια

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκηνικό της παρατεταμένης ανομβρίας των τελευταίων μηνών έδωσε βίαια τη θέση του σε εικόνες πλημμυρισμένων δρόμων, σπιτιών και καταστημάτων, μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου «πνίγηκε» άλλη μια φορά. Η χθεσινή νεροποντή έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες γνώριζαν το ενδεχόμενο έντονων βροχοπτώσεων, δεν κατάφεραν να προστατέψουν τις περιουσίες των πολιτών, μάλιστα, τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν συνέχεια σήμερα, όπως προβλέπει η ΕΜΥ ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που παραμένει σε επιφυλακή.

Η έντονη βροχόπτωση ξεκίνησε το μεσημέρι και μέσα σε λίγα λεπτά το νερό άρχισε να κατεβαίνει από την Πάρνηθα σχηματίζοντας χειμάρρους και μετατρέποντας δρόμους σε λίμνες. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν, φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναστάτωση στο Ζεφύρι, το Μενίδι, τα Ανω Λιόσια, τους Θρακομακεδόνες ενώ προβλήματα καταγράφηκαν και στη Σαλαμίνα. Εως αργά το απόγευμα η πυροσβεστική είχε δεχτεί σχεδόν 500 κλήσεις για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς οδηγών.

Σύμφωνα με τον γεν. γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτη Φούρλα, τα σοβαρότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα Λιόσια, το Μενίδι και το Καματερό οφείλονται κυρίως στα μπαζωμένα ρέματα της περιοχής και στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Προβλήματα που για χρόνια βασανίζουν τους δημότες και για τα οποία σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν οι τοπικές αρχές. Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Φούρλας, η σφοδρή καταιγίδα ήταν αναμενόμενη και οι δήμοι είχαν προειδοποιηθεί εγγράφως, ήταν όμως αδύνατο να προσδιοριστεί το ποιες περιοχές θα πληγούν.

Στο Ζεφύρι, σύμφωνα με τη δήμαρχο κ. Φωτεινή Γιαννοπούλου, η βασική αιτία της καταστροφής ήταν το ρέμα Εσχατέας που έχει να καθαριστεί δύο χρόνια. «Είναι γεμάτο με κάθε λογής σκουπίδια» τόνισε στην «Κ» και προειδοποίησε ότι μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσουν γέφυρες αλλά και το οδόστρωμα κατά μήκος του ρέματος. Αποδίδει μάλιστα ευθύνες στην έλλειψη χρηματοδότησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ: «Τα χρήματα που προορίζονται για τον καθαρισμό του ρέματος δεν έχουν έρθει εδώ και δύο χρόνια. Εάν είχε καθαριστεί δεν θα είχαν σημειωθεί καταστροφές. Εχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό δίχως αποτέλεσμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε στην «Κ» και ο δήμαρχος Καματερού κ. Νικήτας Καμαρινόπουλος. «Στο Καματερό δεν έβρεξε αλλά εμείς πνιγήκαμε, πλημμύρα τέτοιας έκτασης δεν έχει ξαναγίνει. Το πρόβλημα έχει επισημανθεί αλλά κανένας δεν το παίρνει στα σοβαρά».

Τεράστια προβλήματα αναφέρθηκαν και στο Μενίδι, όπου εκατοντάδες υπόγεια πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να αχρηστευτούν οικοσυσκευές αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. «Δεν έχουμε δίκτυο ομβρίων υδάτων, είμαστε στο στάδιο σύνταξης των μελετών» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Σπυρίδων Στούρας «Στα νότια του Δήμου, την Αυλίδα, τον Αγ. Αθανάσιο και το κεντρικό Μενίδι πλημμύρισε το 80% των υπόγειων χώρων».

Εικόνες καταστροφής καταγράφτηκαν και στη Σαλαμίνα. Στα Παλούκια, Ι. Χ. αυτοκίνητα καθώς και ένα ασθενοφόρο παγιδεύτηκαν στα νερά και χρειάστηκε «να επιστρατευτεί» γερανοφόρο όχημα για να απεγκλωβιστούν. Συνολικά, στην περιοχή η πυροσβεστική κλήθηκε να αντλήσει τα ύδατα από 15 πλημμυρισμένα σπίτια. Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν τέλος και στην παραλία του νησιού, όπου το νερό σε ορισμένα σημεία έφτασε σε μισό μέτρο ύψος, αναγκάζοντας πολλούς οδηγούς αυτοκινήτων να τα εγκαταλείψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή