Και από τη Σκύρο, όχι σε ανεμογεννήτριες

Και από τη Σκύρο, όχι σε ανεμογεννήτριες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη καταστροφή στο προστατευόμενο όρος Κόχυλα, στο νότιο τμήμα της Σκύρου, θα επιφέρει η δημιουργία οκτώ αιολικών πάρκων, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις και κατοίκους του νησιού. Το όρος Κόχυλας αποτελεί τη φυσική περιοχή διαβίωσης του υπό εξαφάνιση σκυριανού αλόγου, ενώ στο μεγαλύτερο τμήμα του αποτελεί καταφύγιο της πλούσιας ορνιθοπανίδας της Σκύρου. Οπως καταγγέλλουν οργανώσεις και κάτοικοι, τα εν λόγω επιχειρηματικά σχέδια προωθούνται εν κρυπτώ, κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς επί δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση των κατοίκων.

Ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στο νησί εξέφρασαν δύο κοινοπραξίες, η μία εξ αυτών, η Αιολική Νότιας Σκύρου (με τη συνεργασία της μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Ορους) που υπέβαλε δέκα αιτήσεις για συνολική παραγωγή ενέργειας 333 MW. «Η πρόταση αντιστοιχεί στην εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών των 3 MW, δηλαδή τα αιολικά πάρκα θα καταλάβουν σχεδόν όλο το νότιο τμήμα του νησιού», εξηγεί στην «Κ» η κ. Δάφνη Μαυρογιώργου, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Ομως τα οκτώ από τα δέκα πάρκα βρίσκονται στο όρος Κόχυλα (ή «Βουνό» κατά τους ντόπιους), που είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, αποτελεί τη φυσική περιοχή διαβίωσης του σκυριανού αλόγου, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασία της Ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ).

Εφόσον το ΥΠΕΧΩΔΕ γνωμοδοτήσει θετικά, τότε ο Κόχυλας θα υποστεί σοβαρές μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όχι μόνο λόγω της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, αλλά λόγω των συνοδών έργων που θα χρειασθεί να γίνουν (διανοίξεις δρόμων κ.λπ.)».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού, τα σχέδια για τα αιολικά πάρκα προωθούνται εν κρυπτώ. «Στον φάκελο που υπέβαλε η κοινοπραξία τον Ιούνιο 2006 υποστηρίζει πως το έργο έχει την κατ’ αρχάς αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των εξασκούντων κτηνοτροφικές δραστηριότητες εντός της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας. Πράγμα το οποίο δεν αληθεύει καθώς ουδέποτε η τοπική κοινωνία ενημερώθηκε για το έργο», λέει ο κ. Στάθης Ζακυνθινός από την Ενωση Πολιτών Σκύρου για την Προστασία του Περιβάλλοντος. «Για εμάς η επένδυση αυτή καταστρατηγεί κάθε έννοια αναλογικότητας: θέλουν σ’ ένα νησί σαν τη Σκύρο (που ήδη έχει παραχωρήσει μεγάλες εκτάσεις για τη δημιουργία ναυστάθμου, βάση αεροπορίας, ραντάρ κ.λπ.), να παράγουν το 14% του εθνικού στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Τα σχέδια αυτά είναι πέρα από κάθε λογική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή