Ολυμπο και Αύγουστο φοβούνται οι διασώστες

Ολυμπο και Αύγουστο φοβούνται οι διασώστες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στη σκιά της τραγωδίας στον Λούσιο ποταμό, εθελοντές – διασώστες, απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συναντώνται σήμερα και αύριο στους πρόποδες του Ολύμπου για να συζητήσουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι λάτρεις των extreme sports. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) που έλαβαν μέρος στις έρευνες στον Λούσιο ποταμό και θα καταθέσουν την εμπειρία της γύρω από το τραγικό συμβάν.

Το συνέδριο αναμένεται να είναι ένα διήμερο επιχειρησιακής δράσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων κατά τη διάρκεια αποστολών ορεινής διάσωσης και θα χρησιμοποιηθούν τρία ελικόπτερα. Οι εθελοντές – διασώστες θα «αντιμετωπίσουν» προβλήματα που προέκυψαν σε ορεινές διασώσεις στον Ολυμπο και σε άλλα ελληνικά βουνά με βάση στοιχεία της περιόδου 1976-2007.

Μελέτες και ασκήσεις

Μέλη της ΕΟΔ Τρικάλων πρόκειται να παρουσιάσουν στο συνέδριο στατιστική μελέτη για όλα τα σοβαρά ατυχήματα που συνέβησαν στα ελληνικά βουνά από το 1931 μέχρι σήμερα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 236 σοβαρά περιστατικά. Με βάση τα στοιχεία αυτής της μελέτης οργανώνονται πλέον ειδικές εκπαιδευτικές ασκήσεις με μεγαλύτερη βαρύτητα στο είδος των ατυχημάτων που εμφανίζονται συχνότερα στα φαράγγια, τις χαράδρες, τους ποταμούς και τις πλαγιές των βουνών που χαρακτηρίζονται ως πιο επικίνδυνα.

Το 2006 ήταν μάλιστα μια από τις χειρότερες χρονιές, αφού τα ατυχήματα στα ελληνικά βουνά παρουσίασαν αύξηση κατά 50%.

Οπως τονίζει ο υπεύθυνος της μελέτης κ. Βασ. Ντόβας «πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 40% των ατυχημάτων αυτών είναι θανατηφόρα. Βασικότερη αιτία της αύξησης είναι κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας και έχει να κάνει με την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων των ορειβατών, την ελλιπή πληροφόρησή τους για τα βουνά, την ανεπαρκή τους εκπαίδευση και την έλλειψη του κατάλληλου εξοπλισμού».

Τα περισσότερα ατυχήματα έχουν σημειωθεί στον Ολυμπο, γι’ αυτό και ο νομός Πιερίας είναι πρώτος στον σχετικό κατάλογο (36%) με δεύτερο, λόγω Μετεώρων και Πίνδου, τον νομό Τρικάλων (16,7%).

Ο Αύγουστος είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας, αφού κατά τη διάρκειά του έχουν καταγραφεί τα περισσότερα ατυχήματα με ποσοστό 16,22%.

«Αυτό συμβαίνει διότι τότε τα βουνά έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα εκδρομέων, η πλειοψηφία των οποίων ειναι άπειροι πεζοπόροι», σχολίασε ο κ. Ντόβας. Ακολουθούν ο Μάιος με 11,2% και ο Δεκέμβριος. Κύριο αίτημα ατυχημάτων είναι η πτώση (55%), η απώλεια προσανατολισμού (13,5%) και ο εγκλωβισμός σε βράχια (9,5%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή