Σε νέα βάση η οδική μας συμπεριφορά

Σε νέα βάση η οδική μας συμπεριφορά

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υπεύθυνη οδική συμπεριφορά και ο σεβασμός στους κανόνες ασφαλείας είναι το κεντρικό προαπαιτούμενο για όλους όσοι οδηγούν, καθώς από αύριο τίθεται σε ισχύ ο αναθεωρημένος ΚΟΚ που προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα κυρίως για τις παραβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ανθρώπινης ζωής ή να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα οδηγών, επιβατών και πεζών. Η σύνταξή του είχε προαναγγελθεί εδώ και δύο χρόνια ενώ ύστερα από διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενδελεχή εξέταση από επτά συναρμόδια υπουργεία και την ψήφισή του από τη Βουλή, από αύριο… δοκιμάζεται στον δρόμο. Το υπουργείο Μεταφορών έχει προχωρήσει στη σύνταξη ενημερωτικού φυλλαδίου που περιλαμβάνει τα βασικά σημεία του ΚΟΚ, ενώ στέλνονται και μηνύματα SMS ενημερώνοντας για την έναρξη εφαρμογής του. Παράλληλα οι άνδρες της Τροχαίας επρόκειτο να παρακολουθήσουν σεμινάρια για να εξοικειωθούν με τον νέο ΚΟΚ, τα οποία φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν μόνο σε επίπεδο αξιωματικών.

– «Προσδεθείτε, μην ξεχνιέστε» υπαγορεύει ο νέος ΚΟΚ ο οποίος προβλέπει πρόστιμο 350 ευρώ (175 ευρώ για καταβολή εντός 10 ημερών), αφαίρεση άδειας οδήγησης για δέκα ημέρες και 5 βαθμούς ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών για όσους δεν φορούν ζώνη ασφαλείας ή κράνος.

– Κινούμαστε σε περιοχή με περιορισμένη κίνηση και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να «κοκαλώσουμε» το αυτοκίνητο στη θέα ενός STOP; Ας το ξανασκεφτούμε διότι σε περίπτωση, που η παράβαση γίνει αντιληπτή θα κληθούμε να καταβάλλουμε 700 ευρώ (350 ευρώ εντός 10 ημερών), θα μας αφαιρεθεί το δίπλωμα και η άδεια του αυτοκινήτου για 20 ημέρες, ενώ θα μας επιβληθούν και 9 βαθμοί ποινής στο πόιντ σύστεμ. Αντίστοιχο θα είναι και το πρόστιμο για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, το οποίο θα συνοδεύεται από αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες και της άδειας για 20 ημέρες, συν 9 βαθμούς ποινής.

– Ας ξεχάσουμε τις συνομιλίες στο κινητό τηλέφωνο όταν είμαστε «κολλημένοι» στην κίνηση, διότι είναι μία συνήθεια που θα στοιχίζει ακριβά, εκτός εάν διαθέτουμε σύστημα ανοιχτής ακρόασης στο αυτοκίνητό ή έχουμε συσκευή bluetooth. Το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ (50 ευρώ, εντός 10 ημερών) για τους οδηγούς αυτοκινήτων και στα 150 ευρώ (75 ευρώ εντός 10 ημερών) για τους δικυκλιστές.

– Το ραδιόφωνο «παίζει» το αγαπημένο μας τραγούδι και θέλουμε να το ακούσουμε τόσο δυνατά ώστε να μοιραστούν τον ενθουσιασμό μας οι υπόλοιποι οδηγοί και οι κάτοικοι της περιοχής από την οποία διερχόμαστε; Τότε θα καταβάλλουμε 200 ευρώ (100 ευρώ εντός 10 ημερών) και θα στερηθούμε το δίπλωμά μας για 30 ημέρες.

– Αυξάνονται και τα πρόστιμα για την παράνομη στάθμευση. Κυμαίνονται από 80 ευρώ (40 ευρώ εντός 10 ημερών) για τη στάθμευση κοντά σε διάβαση πεζών ή σε στάση μέσου μαζικής μεταφοράς, έως και 150 ευρώ για τη στάθμευση σε χώρους και ράμπες ΑμεΑ. Σημαντική προσθήκη υπάρχει στο συγκεκριμένο άρθρο σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα για τις αντίστοιχες παραβάσεις ορίζονται στο ήμισυ, εάν αφορούν δίκυκλα, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των προστίμων, που ήταν ένα από τα αιτήματα των δικυκλιστών.

– Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει αυστηρότερο πόιντ σύστεμ το οποίο ήταν ανενεργό εδώ και αρκετά χρόνια. Το λογισμικό καταγραφής των παραβάσεων του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών προβλέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των δύο υπουργείων Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης, έτσι ώστε τα στοιχεία που διαθέτει η τροχαία για τις παραβάσεις των οδηγών να καταγράφονται σχεδόν αυτομάτως στο μητρώο των οδηγών. Οταν ο παραβάτης συγκεντρώσει 15 βαθμούς ποινής εκδίδεται ειδοποιητήριο από το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο στέλνεται στον παραβάτη για να ενημερωθεί ότι πλησιάζει τους 25 βαθμούς. Στην περίπτωση συγκέντρωσης 25 βαθμών στέλνεται… «αφαιρετήριο» διπλώματος το οποίο ο παραβάτης υποχρεούται να παραδώσει στην Τροχαία μαζί με το δίπλωμά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή