Χωρίς ρεύμα επί μακρόν το «Μεταξά»

Χωρίς ρεύμα επί μακρόν το «Μεταξά»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε χθες το μεσημέρι το νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά, με κίνδυνο τη ζωή ασθενών, ύστερα από φωτιά στον υποσταθμό της ΔΕΗ που βρίσκεται στο προαύλιο του νοσοκομείου. Εως αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση του κτιρίου. Λίγες μόλις ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο βρέφους εξαιτίας της καθυστέρησης διακομιδής του μέσω του ΕΚΑΒ σε Μονάδα Εντατικής, άλλο ένα συμβάν ήρθε χθες να καταδείξει τα συσσωρευμένα και πολυεπίπεδα προβλήματα του ΕΣΥ.

Η φωτιά στον υποσταθμό της ΔΕΗ εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι, ύστερα από βραχυκύκλωμα και αμέσως το νοσοκομείο «βυθίσθηκε στο σκοτάδι», ενώ εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη τέσσερα χειρουργεία και έξι ασθενείς νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας! «Το πρώτο πράγμα που κάναμε, αμέσως μετά τη φωτιά και το black-out, ήταν να ενεργοποιήσουμε ό,τι σύστημα διαθέταμε προκειμένου να υπάρξει ρεύμα τουλάχιστον στα χειρουργεία και στη ΜΕΘ» ανέφεραν στην «Κ» εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Το ρεύμα άρχισε να επανέρχεται σταδιακά, περίπου στις 3.30 μ.μ. ξεκινώντας από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κατά πληροφορίες, αμέσως μετά τη βλάβη που σημειώθηκε στον υποσταθμό της ΔΕΗ ενεργοποιήθηκαν οι γεννήτριες, αλλά επειδή η γραμμή ρεύματος είναι η ίδια με αυτή του υποσταθμού, κάηκαν τα καλώδια, με αποτέλεσμα να μείνει το νοσοκομείο Μεταξά χωρίς ρεύμα για πάνω από τρεις ώρες.

Συνδικαλιστές του νοσοκομείου Μεταξά κατήγγειλαν «κακή ηλεκτρολογική συντήρηση του υποσταθμού» καθώς ο μοναδικός ηλεκτρολόγος-μηχανικός που υπήρχε αποσπάσθηκε στο Αττικό νοσοκομείο από τον Απρίλιο του 2005 και τη «συντήρηση έχει αναλάβει ιδιώτης». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, «έπρεπε να υπάρχει και δεύτερη γραμμή ρεύματος για τις γεννήτριες, αλλά λόγω της παλαιότητας του υποσταθμού αυτό δεν συμβαίνει.

Ολοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν αυτήν την έλλειψη». «Οι εικόνες αυτές που επαναλαμβάνονται κάθε μέρα είναι εικόνες ντροπής για την ελληνική πολιτεία», δήλωσε ο υπεύθυνος Υγείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος απέδωσε το συμβάν στην «εγκατάλειψη και απαξίωση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση».

Ο κ. Πρωτόπαπας κατέκρινε και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ζήτησε τη διενέργεια εκλογών προκειμένου, όπως είπε, «να σταματήσει ο κατήφορος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή