Και η ειδική συσκευή για ινσουλίνη δωρεάν

Και η ειδική συσκευή για ινσουλίνη δωρεάν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από χθες κυκλοφορεί και στην Ελλάδα η εισπνεόμενη ινσουλίνη, το κόστος της οποίας καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ίδιο ισχύει και για την ειδική συσκευή εισπνοής που είναι απαραίτητη για τη λήψη της νέας ινσουλίνης, καθώς χθες το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας απέστειλε εγκύκλιο στα ταμεία με την οποία ορίζει ότι τόσο η εισπνεόμενη ινσουλίνη όσο και η απαιτούμενη συσκευή με τα αναλώσιμά της θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους. Εξαίρεση αποτελεί ο ΟΓΑ, αφού απαιτείται τροποποίηση του κανονισμού. H εισπνεόμενη ινσουλίνη έχει τη μορφή σκόνης σε blister (κάψουλες από αλουμίνιο) και διατίθεται σε μονάδες δόσης 1 mg και 3 mg.

Η τιμή συσκευασίας εισπνεόμενης ινσουλίνης (περιέχει 60 κάψουλες) ανέρχεται στα 36 ευρώ για το 1 mg και στα 89 ευρώ για τα 3 mg. Η συσκευή ειπσνοής κοστίζει 117 ευρώ και τα αναλώσιμά της περίπου 20 ευρώ ανά τετράμηνο. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, κ. Σταύρος Μπούσμπουλας, η εισπνεόμενη ινσουλίνη χορηγείται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που δεν ρυθμίζεται με τα αντιδιαβητικά δισκία και σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, συμπληρωματικά με τη βασική ινσουλίνη. Η εισπνεόμενη ινσουλίνη έχει το προφίλ της ταχείας δράσης ινσουλίνης και χορηγείται πριν από το γεύμα. H χορήγησή της απαγορεύεται ρητά σε καπνιστές και σε άτομα με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα), διότι σε αυτές τις περιπτώσεις η απορρόφησή της από τους πνεύμονες είναι απρόβλεπτη.

Επίσης, δεν θα πρέπει να την λαμβάνουν ανήλικοι και έγκυες, αφού δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες. Καταλήγοντας, ο κ. Μπούσμπουλας τονίζει ότι η εισπνεόμενη ινσουλίνη αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα, ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις ινσουλίνες.

Εντονότατο είναι το ενδιαφέρον των πασχόντων για τη νέα ινσουλίνη και όπως είπε στην «Κ» ο διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου-Κέντρου Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού στο Τζάνειο Νοσοκομείο, κ. Ανδρέας Μελιδώνης, ο ίδιος χθες έλαβε δεκάδες τηλεφωνήματα πασχόντων που ζητούσαν σχετική πληροφόρηση. Πάντως, τόνισε ότι για να αποφασίσει ο γιατρός τη χορήγηση της εισπνεόμενης ινσουλίνης θα πρέπει να προηγηθεί ειδική εξέταση για τη λειτουργία των πνευμόνων (σπειρομέτρηση).

Προς το παρόν, εισπνεόμενη ινσουλίνη δεν έχουν προμηθευτεί όλα τα φαρμακεία, καθώς ακόμα δεν έχει αρχίσει η συνταγογράφησή της, και όπως επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, εάν κάποιος πάσχων θέλει να αγοράσει τη νέα ινσουλίνη -πάντα με συνταγή γιατρού- το φαρμακείο μπορεί σε δύο ώρες το αργότερο να του τη διαθέσει. Ο κ. Λουράντος εξέφρασε την άποψη ότι ο αριθμός των πασχόντων που θα τη λάβουν δεν θα είναι μεγάλος. Οπως είπε, οι μισοί Ελληνες καπνίζουν, πολλοί ενήλικες έχουν ΧΑΠ ή άσθμα και δεν χορηγείται σε ανηλίκους και έγκυες. Οπότε, ποιοι απομένουν;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή