Κλειστά δικαστήρια λόγω ωραρίου

Κλειστά δικαστήρια λόγω ωραρίου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων έως τις 7 μ.μ., ώστε να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τους δικαστικούς υπαλλήλους να τοποθετούνται ανοικτά κατά της προοπτικής αυτής «σέρνοντας» πρώτοι τον χορό των κινητοποιήσεων.

Ετσι, δεν λειτουργούν τα δικαστήρια σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων του κλάδου, που περιλαμβάνει 48ωρη αποχή και επαναλαμβανόμενες τρίωρες διακοπές από τις 09.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι των συνεδριάσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Οι δικαστικοί υπάλληλοι θεωρούν «αδιαπραγμάτευτο» το ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων, ενώ διαμαρτύρονται και για «τις συνθήκες εργασίας, οι οποίες επιδεινώνονται λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας από την αύξηση της δικαστηριακής υλης, την έλλειψη προσωπικού, αιθουσών και μηχανοργάνωσης». Στην κατεύθυνση αυτή, ζητούν την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων γραμματέων, δακτυλογράφων και επιμελητών δικαστηρίων, εκτιμώντας ότι «οι προσλήψεις που έχουν αναγγελθεί υπολείπονται των πραγματικών αναγκών».

Ο ΔΣΑ

Εσφαλμένως εστιάζεται πάντως, και κατά τον Δικηγορικο Σύλλογο Αθηνών, η αντιμετώπιση της βραδύτητας της απονομής της Δικαιοσύνης στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς «παραγνωρίζεται η ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την ύπαρξη πληθώρας οργανικών κενών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων», όπως έχει επισημανθεί στην Επιτροπή του Αρείου Πάγου που χειρίζεται το θέμα της εφαρμογής του νέου ωραρίου (στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά και τους αντεισαγγελείς κ. Ελευθέριο Βορτσέλα και Αναστάσιο Κανελλόπουλο). Αντί της προτεινόμενης παράτασης του ωραρίου μέχρι τις 19.00, το πρόβλημα, κατά τον ΔΣΑ, μπορεί μερικώς να επιλυθεί με την αύξηση των δικασίμων.

Η εικόνα, όσον αφορά τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση αστικών υποθέσεων, περιγράφεται με μελανά χρώματα από 41 δικηγόρους με επικεφαλής τον σύμβουλο του ΔΣΑ Νικ. Κανελλόπουλο.

Υποδομή

Οπως αναφέρεται σε επιστολή των δικηγόρων, κινδυνεύει να καταρρεύσει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αφού το 2005 κατατέθηκαν στην πολιτική διαδικασία του Πρωτοδικείου Αθηνών 215.970 δικογραφίες και εκδόθηκαν 68.928 αποφάσεις, ενώ το 2006 κατατέθηκαν 229.972 και εκδόθηκαν 66.256 αποφάσεις!

Κατά τους δικηγόρους, αλλά και τους δικαστικούς υπαλλήλους, το βάρος πρέπει να δοθεί στην υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων, καθώς εντοπίζονται: Σοβαρότατες ελλείψεις στη μηχανοργάνωση, στη μαγνητοφώνηση συνεδριάσεων ποινικών δικαστηρίων, αλλά και στη στοιχειώδη εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών δικηγόρων και διαδίκων.

Υπογραμμίζεται δε η ανάγκη πλήρωσης των κενών που υπάρχουν (π.χ. Πρωτοδικείο Αθηνών 101 κενά), αλλά και των δικαστικών, οι οποίοι «για λόγους υγείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και κακώς δικάζουν».

«Απαιτείται μια γενναία επένδυση στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να μπορέσει να εναρμονισθεί σταδιακά με ό,τι ισχύει στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και όχι επίλυση των προβλημάτων με συγκυριακές και αποσπασματικές ρυθμίσεις» τονίζει χαρακτηριστικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή