Φόβος και αμέλεια για μαστογραφία

Φόβος και αμέλεια για μαστογραφία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμέλεια, ο φόβος αλλά και η άγνοια, είναι οι βασικότερες αιτίες που πολλές Ελληνίδες δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία. Μόλις μία στις δύο γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών, προσέχουν όσο θα έπρεπε, κάνοντας σε ετήσια βάση τη σχετική εξέταση. Οι υπόλοιπες, δεν είναι σωστά ενημερωμένες ή δεν ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, αφού πιστεύουν ότι ο καρκίνος του μαστού «δεν θα συμβεί σε αυτές». Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, σε αστικά κέντρα της χώρας, σε δείγμα 1.350 ατόμων ηλικίας 18 έως 69 ετών και τα οποία παρουσίασαν χθες η πρόεδρος της Εταιρείας κα Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα και η διευθύνουσα σύμβουλός της PROGNOSIS A.E. -που πραγματοποίησε την έρευνα- κα Χρύσα Γερούκη. Ειδικότερα, η έρευνα κατέδειξε ότι το 35% του γυναικείου πληθυσμού στα αστικά κέντρα δεν είναι ενημερωμένο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Για τις υπόλοιπες Ελληνίδες, πηγή ενημέρωσης είναι η τηλεόραση, ο γυναικολόγος, οι φίλες, και τα περιοδικά. Μόλις το 3% των γυναικών δήλωσαν ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά από το ΙΚΑ ή τις υπηρεσίες υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν ενδιαφέρονται για ενημέρωση

Τέσσερις στις δέκα Ελληνίδες ηλικίας 60-69 ετών δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τον καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι σε αυτήν την ηλικία εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα της πάθησης. Τρεις στις δέκα Ελληνίδες 40-69 ετών δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία, ενώ μόλις το 30% των γυναικών που έχουν υποβληθεί στην εξέταση είναι συνεπές στην ετήσια επανάληψή της. Το 67% των γυναικών δήλωσαν ότι αμελούν να κάνουν μαστογραφία, στάση που ενέχει και φόβο και το 32% πιστεύει ότι ο καρκίνος μαστού «δεν θα συμβεί σε αυτές». Μία στις τέσσερις γυναίκες είναι της άποψης ότι «όταν κάτι δεν σε ενοχλεί μην το ψάχνεις», όμως όπως είπε η κ. Μουζάκα, «όταν ο καρκίνος σε ενοχλήσει είναι πλέον αργά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή