«Ολα τα παλιά ανακυκλώνω, σώζω το περιβάλλον» είναι το σύνθημα

«Ολα τα παλιά ανακυκλώνω, σώζω το περιβάλλον» είναι το σύνθημα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακύκλωση εναντίον γυρολόγων, σημειώσατε 2. Περίπου ενάμιση εκατομμύριο παλιές ηλεκτρικές συσκευές καταλήγουν κάθε χρόνο στα πεζοδρόμια αντί για τα επίσημα συστήματα ανακύκλωσης, καθώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να τις παραδίδουν στον δήμο τους για ανακύκλωση. Αποτέλεσμα είναι επικίνδυνες τοξικές ουσίες να απορρίπτονται χύδην, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Την κατάσταση προσπαθούν να αλλάξουν τα νέα συστήματα ανακύκλωσης, που οφείλουν έως το 2009 να εξυπηρετούν το σύνολο της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι απορρίπτονται περί τα 600.000 ψυγεία (οικιακά και επαγγελματικά), 400.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 300.000 τηλεοράσεις και 100.000 κινητά τηλέφωνα (συνολικά περίπου 170.000 τόνοι). Ελάχιστες από αυτές, όμως, παραδίδονται στους 200 δήμους που είναι σήμερα συμβεβλημένοι με τα συστήματα ανακύκλωσης. «Δυστυχώς οι συσκευές εγκαταλείπονται στο πεζοδρόμιο και από εκεί τις συλλέγουν οι περίπου 30.000 γυρολόγοι, οι οποίοι τις πωλούν σε μάντρες για παλιοσίδερα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σπύρος Ευθυμίου, επικεφαλής της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. «Οι γυρολόγοι επιτελούν μεν ένα έργο ως προς τη συλλογή των συσκευών, ωστόσο ο τρόπος διαχείρισης είναι λανθασμένος, αφού καταλήγουν στο περιβάλλον επικίνδυνα τοξικά όπως το CFC. Από τις μάντρες τα αγοράζουμε εμείς σήμερα, ελπίζοντας ότι σύντομα όλοι οι πολίτες θα ευαισθητοποιηθούν και θα τα παραδίδουν στους δήμους».

Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι επιβεβλημένη από δύο ευρωπαϊκές οδηγίες. Το εργοστάσιο που εξυπηρετεί την Αθήνα εγκαινιάστηκε χθες επισήμως μετά 16 μήνες λειτουργίας από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά. Στο εργοστάσιο αυτό, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Βακόντιος, έχουν έως σήμερα ανακυκλωθεί 80.000 ψυγεία, 250.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 100.000 τηλεοράσεις και 10.000 κινητά. Πάντως, τα ετεροχρονισμένα εγκαίνια του εργοστασίου προκάλεσαν την αντίδραση του υπεύθυνου τομέα ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέα Λοβέρδου, που υποστήριξε ότι η πρακτική αυτή φανερώνει την ένδεια του κυβερνητικού έργου.

Η ανακύκλωση συσκευών, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Από τους 44.000 τόνους που οφείλει η Ελλάδα (σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες) να ανακυκλώνει ετησίως, πέρυσι ανακυκλώθηκαν μόλις 11,5 τόνοι. Ευθύνη για τα απογοητευτικά ποσοστά της ανακύκλωσης φέρουν, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, δήμοι και κοινότητες. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να συνεργάζεται με συστήματα ανακύκλωσης. Δυστυχώς, άλλοι δήμοι συνεργάζονται και άλλοι όχι» τόνισε, ενώ πρότεινε την παροχή κινήτρων στους ανακυκλωτές-δήμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή