Ο «επτάλογος» του κ. Πολύδωρα

Ο «επτάλογος» του κ. Πολύδωρα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα τραγούδι(!) με πολλαπλούς συμβολισμούς και τίτλο «Είσαι τόσο ματαιόδοξος» άνοιξε το «πρόγραμμα» της χθεσινής, δεύτερης ημέρας της σύσκεψης κορυφής με θέμα την αξιολόγηση των δράσεων για την Πολιτική Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνας Πολύδωρας.

Ενώπιον του συνόλου σχεδόν της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας ανέπτυξε τα εφτά κεφάλαια που είχε σημειωμένα στην υπουργική του ατζέντα με αναφορές από τον Οσκαρ Ουάιλντ και τον Σωκράτη ώς τον Ομηρο και τον Ξενοφώντα, ενώ στη διάρκεια της παρέμβασής του έκανε λόγο για «κάμακες», «βλάχους», αλογόμυγες, ενώ ειδική μνεία έκανε στις πανηγύρεις! Ο υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων:

-Για το ζήτημα της Τροχαίας: «Εχουμε τη δουλειά του νέου κώδικα. Θα ζητήσουμε ευγένεια και εξυπνάδα από τους εφαρμοστές. Ιδιαίτερη αναφορά στην προσέγγιση στις κυρίες οδηγούς. Να πείτε στους διοικουμένους να μην κάνουν ούτε τον κάμακα, ούτε τον βλάχο». Για να σχολιάσει δε εγχειρίδιο της Τροχαίας επιστράτευσε το έργο «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» του Οσκαρ Ουάιλντ, χαρακτηρίζοντάς το «ύμνο του ναρκισσιστή».

-Για τα αστυνομικά τμήματα: «Είμαστε πίσω, έχουμε πολλή δουλειά. Το τμήμα πρέπει να είναι πρότυπο πολιτισμού. Καθαριότητα, πρόσοψη, ευταξία και τα πρόσωπα ευγενικά. Κάθε διοικητής να φροντίσει τα τμήματα. Θα βάλουμε σύστημα κεντρικής επιθεώρησης γι’ αυτά».

-Για τα τμήματα ασφαλείας: «Να φροντίζετε τα όρια ανάμεσα στη μεταμφίεση και στα πολιτικά. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Να προσέχετε τα παιδιά. Οταν εξοικειώνεται αλλοιώνεται ο άνθρωπος, να έχετε το νου σας. Μεταμφίεση και πολιτικά είναι διακεκριμένες έννοιες. Η εξοικείωση φτιάχνει προβλήματα».

-Για τη Διοίκηση: «Η καλύτερη διοίκηση γίνεται με καθαρό καθηκοντολόγιο. Οσο ασαφές είναι τόσο κακή διοίκηση βγαίνει».

-Για τη διάχυση πληροφοριών μεταξύ των τμημάτων Ασφαλείας: «Θα ξέρετε τι γίνεται στην περιφέρεια. Η εγκληματική πράξη δεν γνωρίζει σύνορα νομών. Κάνει μια υπέρπτηση επί των συνόρων».

-Για την αγροφυλακή: «Υποδεχτείτε την Αγροφυλακή. Είναι βοηθοί εκπληρώσεως, όπως λέμε στο αστικό δίκαιο. Θα τους υποδεχτείτε και θα τους καλωσορίσετε», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφερόμενος στο έργο των αγροφυλάκων δήλωσε: «Θα στέλνει ένα έγγραφο στον αστυνόμο και θα του λέει ότι εκεί που περνούσα είδα ένα τοπίο καλλιεργημένο και είναι στους πέντε μήνες. Τον λέω αυτόν οίστρο ή αλογόμυγα όχι της αγοράς αλλά των αγρών. Οίστρο ή αλογόμυγα της αγοράς περιέγραφε ο Σωκράτης τον εαυτό του».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έκανε επίσης λόγο για «αστυνομικές επιτυχίες μεγάλης αξίας» που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε «όαση ασφαλείας» στην Ευρώπη. Κάλεσε όμως τους αστυνομικούς να έχουν «τα μάτια τους τέσσερα στις λεγόμενες πολιτικές κινητοποιήσεις». Δήλωσε συγκεκριμένα: «Θα αποφεύγουμε τη σύγκρουση κατά μέτωπο, παρά μόνο εκεί που δεχόμαστε επίθεση. Είμαστε καλοί στην άμυνα. Δεν είμαστε τόσο καλοί στην πρόληψη και εξουδετέρωση. Θα το προχωρήσουμε».

Ο κ. Πολύδωρας υποστήριξε ότι η Αστυνομία είναι άριστη στο κοινό έγκλημα και προανήγγειλε θεαματικές επιτυχίες επί των δύο ή τριών θεαματικών προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει.

Στο τελευταίο σημείο της ομιλίας του επικεντρώθηκε σε δύο ακόμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας στις παραθεριστικές και νησιωτικές περιοχές εν όψει καλοκαιριού. «Να προσέξετε τη διακίνηση και την εγκληματικότητα της ανοησίας, όπως παραδείγματος χάρη στο Φαληράκι», τόνισε στους αξιωματικούς. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί εκ των οποίων 2.000 δόκιμοι έχουν ήδη μεταφερθεί στη νησιωτική χώρα. Το δεύτερο θέμα αφορά τις πολιτικές συγκεντρώσεις εν όψει των επερχόμενων εκλογών: «Να φροντίσετε να μην έχετε ούτε μια πολιτική αναστάτωση σε πολιτική συγκέντρωση. Θα τις φυλάττε ως κόρην οφθαλμού. Από την πιο μικρή μέχρι τη μεγάλη των αρχηγών των κομμάτων. Η πολιτική συγκέντρωση είναι το μέγα δοκιμαστήριο της δικής μας πολιτικής. Είμαστε σώμα πολιτικής ειρήνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή