Αιτιάσεις χωρίς σοβαρό έρεισμα

Αιτιάσεις χωρίς σοβαρό έρεισμα

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αιτιάσεις για την αυστηριοποίηση των αποφάσεων των ποινικών Δικαστηρίων, κατά τη γνώμη μου δεν έχουν σοβαρό έρεισμα, κυρίως για τους εξής λόγους: Πρώτον, δεν μπορούμε να εξετάσουμε την ποσοτική διάσταση του θέματος, αποστασιοποιημένη από την ποιοτική: η κάθε ποινική υπόθεση έχει τη μοναδικότητά της και ο Δικαστής κρίνει πάντα συγκεκριμένη πράξη που καταλογίζεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο με βάση τα κατά περίπτωση υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία και οπωσδήποτε οι παράγοντες αυτοί δεν μπορούν να αποτυπωθούν στατιστικά. Δεύτερον, διαπιστώνεται τελευταία έξαρση των οικονομικών εγκλημάτων τελουμένων εν πολλοίς από οικονομικούς μετανάστες. Τρίτον, αποκαλύπτονται περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με δημοσιογραφική προβολή που προκαλούν την επέμβαση των δικαστικών αρχών. Αλλωστε, ακόμα και αν μπορούσαμε να συζητήσουμε για μετρήσιμη αυστηρότητα, αναρωτιέμαι αν στον «υπολογισμό» έχουν ληφθεί υπόψη και αποφάσεις Δικαστηρίων όπως αυτή του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τους 49 συλληφθέντες στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Οι Ελληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για την ποιότητα της Δικαιοσύνης που απονέμεται στην Πατρίδα μας και να έχουν εμπιστοσύνη στους Δικαστές τους.

* Ο Χ. Αθανασίου είναι πρόεδρος Εφετών Αθηνών, γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή