Τη νύφη πληρώνει ο αδύναμος πολίτης

Τη νύφη πληρώνει ο αδύναμος πολίτης

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αυστηροποίηση των ποινών είναι μία δυσάρεστη πραγματικότητα. Τη βιώνουν καθημερινά δικηγόροι και εντολείς. Την επιβεβαιώνουν με τις δηλώσεις τους ο υπ. Δικαιοσύνης και ο Πρόεδρος του Α.Π. Οι ίδιοι οι δικαστές συνομολογούν: «Είναι πονηρές μέρες… Ασε να έχω το κεφάλι μου ήσυχο». Πράγματι είναι πονηρές οι μέρες λόγω του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος, οι δε δικαστές διακατέχονται από ανασφάλεια και φόβο σε σημείο να αποφεύγουν να μιλούν στο τηλέφωνο, να έχουν κοινωνικές επαφές.

Τελικά, όμως, τη νύφη την πληρώνει ο πολίτης και μάλιστα ο αδύναμος. Δεν είναι δυνατόν να στρουθοκαμηλίζουμε.

Οι δικαστές περνούν κι αυτοί τον Γολγοθά τους. Ομως, ο δικαστής οφείλει να δικάζει κατά συνείδηση, η δε αυστηρότητα την οποία επιδεικνύει, χωρίς διακρίσεις, «για να έχει το κεφάλι του ήσυχο», δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια σ’ αυτόν που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη προσδοκώντας μια δίκαιη κρίση. Ετσι όμως δεν αποδίδεται δικαιοσύνη και αδικείται εκτός από τον πολίτη και ο Ελληνας δικαστής, που πάντοτε διακρινόταν για την αδέσμευτη, αδέκαστη, ανεπηρέαστη κρίση του.

* Ο κ. Δ. Παξινός είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή