Καθυστερούν τα MW από τους γείτονες

Καθυστερούν τα MW από τους γείτονες

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναμενόμενες εισαγωγές ρεύματος των 120 – 180 MW από την Τουρκία για την ενίσχυση του συστήματος την τρέχουσα θερινή περίοδο καθυστερούν, προκαλώντας ανησυχίες στους αρμοδίους που έχουν στηρίξει σε αυτές την ασφαλή τροφοδότηση της χώρας σε ηλεκτρισμό.

Η προσωρινή γραμμή διασύνδεσης που ανέλαβε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) να κατασκευάσει για τον σκοπό αυτόν ολοκληρώθηκε, ωστόσο η Τουρκία η οποία είχε συμφωνήσει να τροφοδοτήσει τη χώρα μας, απομονώνοντας μάλιστα ένα τμήμα του ηλεκτρικού της συστήματος για να γίνει συμβατό με το ελληνικό, θέτει εκ των υστέρων σύμφωνα με πληροφορίες θέμα υπογραφής πρωτοκόλλου μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών αλλά και εμπορικής συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά αναμένει από την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο πρωτοκόλλου και ήδη στους αρμόδιους φορείς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες, καθώς διαβλέπουν αλλαγή στάσης στη γείτoνα.

Σε περίπτωση που το, ούτως ή άλλως υψηλού ρίσκου, σχέδιο διασύνδεσης με την Τουρκία δεν λειτουργήσει, οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος για φέτος το καλακαίρι περιορίζονται στα 1.300 MW, εκ των οποίων 700 από τα βόρεια σύνορα και 500 από Ιταλία.

Οι εισαγωγές από την Ιταλία, αν και ασυμφορες οικονομικά, θα κληθούν από την προσεχή Πέμπτη να ενισχύσουν το σύστημα, αφού η εγχώρια παραγωγή είναι ανεπαρκής και οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία περιορισμένες μετά το κλείσιμο των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή