Οι 42 βαθμοί απαιτούν την προσοχή μας

Οι 42 βαθμοί απαιτούν την προσοχή μας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί νοσοκομεία, κέντρα υγείας και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξαιτίας του κύματος καύσωνα που αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία θα «εκτοξευθεί» την Παρασκευή στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται να φθάσει κατά τόπους έως και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει ο υδράργυρος έως και την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια του καύσωνα οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και τις εξωτερικές εργασίες, να επιλέγουν άνετα, δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να φορούν πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου και να παραμένουν σε σκιερά μέρη. Επίσης θα πρέπει να πίνουν αρκετό νερό, να προτιμούν τα ελαφρά γεύματα, να αποφεύγουν το αλκοόλ και να κάνουν συχνά δροσερά ντους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση των μέτρων προφύλαξης στα βρέφη, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, που είναι οι ευπαθέστερες ομάδες πληθυσμού. Οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να προκαλέσουν θερμική εξάντληση και θερμοπληξία. Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης είναι κεφαλαλγία, ίλιγγοι, ανορεξία, εξάντληση και οδηγούν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων συστήνεται η παραμονή σε δροσερό περιβάλλον και η κατανάλωση άφθονου νερού.

Η θερμοπληξία εκδηλώνεται αρχικά με έντονη δίψα και ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος. Στη συνέχεια, εμφανίζεται ερυθρότητα στο πρόσωπο που συνοδεύεται από εφίδρωση, ζαλάδα, πονοκέφαλο, πόνο στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια, μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητό στα αυτιά. Οι πρώτες βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε σε ένα άτομο που εμφανίζει θερμοπληξία είναι να το μεταφέρουμε σε δροσερό μέρος και να του δώσουμε άφθονο νερό με μικρές ποσότητες αλατιού. Εάν παρά τις προσπάθειες δεν συνέλθει, καλούμε γιατρό ή τον μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Αναφορικά με την προετοιμασία των μονάδων υγείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μπλακ άουτ λόγω του καύσωνα, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε χθες ότι έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Οπως είπε «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνει τίποτα από εκείνα που είναι προβλέψιμα». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γερ. Γιακουμάτος επέστησε την προσοχή των αρμόδιων φορέων σχετικά με την τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από υψηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, η νομαρχία Πειραιά ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν ανοικτοί στο κοινό

κλιματιζόμενοι χώροι δημαρχείων, δημοτικών διαμερισμάτων κ.ά., ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να καλούν στον τετραψήφιο αριθμό 1570 ή στο 800.114.050.60.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή