Δεν θα γίνει απάντληση από το Sea Diamond

Δεν θα γίνει απάντληση από το Sea Diamond

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η απάντληση των καυσίμων του Sea Diamond δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί». Αυτή όπως όλα δείχνουν θα είναι η κατάληξη του γκρίζου σίριαλ, που ξεκίνησε αμέσως μετά τη βύθιση στα νερά της Σαντορίνης (5 Απριλίου) του κρουαζιερόπλοιου. Εμμέσως, πλην σαφώς η πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Hellenic Cruises σε χθεσινή ανακοίνωσή της αποκλείει την απάντληση των ποσοτήτων καυσίμων που βρίσκονται στις δεξαμενές του, χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια «επικίνδυνη» αλλά και μη «εφικτή από τεχνική άποψη». Μάλιστα τονίζει ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι ενήμερο για τα παραπάνω και χαρακτηρίζει την επιβολή του προστίμου εντελώς άδικη και αβάσιμη και προσθέτει ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κηρυχθεί άκυρη η σχετική απόφαση. Εξάλλου η εταιρεία καλεί οποιονδήποτε έχει υποστεί ζημιά λόγω του ναυαγίου να υποβάλει σχετικό αίτημα για αποζημίωση από κεφάλαιο ύψους 4,3 εκατομμυρίων ευρώ

«Η εταιρεία πιστεύει ότι έχει πράξει ήδη και πράττει ό,τι είναι δυνατόν και πολύ περισσότερα από όσα επιβάλλει η σχετική νομοθεσία» τονίζεται στην ανακοίνωση. Οπως σημειώνεται, «η ρύπανση αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο». Αλλωστε, όπως επισημαίνει, «σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε και ο ίδιος ο υπουργός το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαίου που υπήρχε στο πλοίο έχει ήδη απομακρυνθεί».

Μάλιστα η Louis Hellenic Cruises τονίζει ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει ενημερωθεί πλήρως για όλες τις ενέργειές της συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας απάντλησης.

«Ο κ. υπουργός ενημερώθηκε όσον αφορά τη δυνατότητα απάντλησης του πετρελαίου που έχει απομείνει στο ναυάγιο, ότι το συμπερασμα των εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων είναι ότι με βάση τα ειδικά δεδομένα της δομής του πλοίου, της κατάστασης του ναυαγίου, του βάθους στο οποίο βρίσκεται κ.λπ. Οποιαδήποτε προσπάθεια απάντλησης θα ήταν άκρως επικίνδυνη τόσο για τη ζωή των δυτών όσο και ενδεχομένως για το ίδιο το περιβάλλον» τονίζεται στην ανακοίνωση. Οπως συμπληρώνεται, «ο υπουργός ενημερώθηκε ότι τυχόν προσπάθεια με οποιοδήποτε τρόπο ανέλκυσης ή απομάκρυνσης του ναυαγίου θα οδηγήσει πιθανότατα σε ανεξέλεγκτη διαρροή καυσίμων, με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή