Εκπληξη από τις ήπιες ποινές για τον Ασωπό

Εκπληξη από τις ήπιες ποινές για τον Ασωπό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα απλό ερώτημα θέτουν οι κάτοικοι και οι φορείς των παρασώπιων περιοχών λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θήβας στην υπόθεση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού: Εάν έτσι τιμωρείται η υποβάθμιση ενός ολόκληρου οικοσυστήματος, η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας και η επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας, τότε γιατί οι συγκεκριμένες (και οι υπόλοιπες) βιομηχανίες να μη συνεχίσουν την ίδια πρακτική; Πράγματι, το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε στους υπευθύνους βιομηχανιών που -όπως αποδείχθηκε από τη διαδικασία- έριχναν ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους στον Ασωπό δεν ξεπερνούσε τα 5.000 ευρώ. «Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η απόφαση είναι επιεικής και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργήσει προληπτικά», εξηγεί ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων στην απόφαση του δικαστηρίου. «Η συλλογική δράση των κατοίκων που έφερε αποτέλεσμα στην περίπτωση του Ασωπού μας δίνει ένα αισιόδοξο, τουλάχιστον σε κοινωνικό επίπεδο, μήνυμα για το μέλλον», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας. «Είναι απογοητευτικό, όμως, το χαμηλό επίπεδο των προστίμων που επιβλήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί»

«Επεσαν στα μαλακά», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» και ο αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Παναγιώτης Δημόπουλος. «Ιδιαίτερα εφόσον η όλη διαδικασία κινήθηκε από πολίτες, θα έπρεπε η Πολιτεία να σταθεί αρωγός. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει η νομοθεσία και να επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα. Γιατί να ισχύει αυτό για τους πολίτες, για παράδειγμα με τον νέο ΚΟΚ, και όχι για τις βιομηχανίες;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Κώστας Καρράς αναφέρει: «Αν έχουμε να κάνουμε με μια πρώτη «διερευνητική» απόφαση την οποία θα ακολουθήσουν άλλες με σκληρότερες ποινές, να το δεχθώ. Αν, όμως, αυτές είναι οι ποινές για τη ρύπανση στη χώρα μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για «συγχωροχάρτι»».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή