Μήνυμα υπέρ περιβάλλοντος και αθλητισμού

Μήνυμα υπέρ περιβάλλοντος και αθλητισμού

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολύμπια δροσιά από τις πράσινες φυλλωσιές των δάσων οξιάς, πεύκου, ρόμπολου και κέδρου, ρυάκια, ομίχλη και «γαρνιρίσματα» από χιόνι στα 2.750 μ. ίσως βοηθήσουν να περάσει κανείς πιο εύκολα το δύσκολο Σαββατοκύριακο του καύσωνα. Αύριο διεξάγεται ο ΣΚΑΪ Olympus Marathon, τον οποίο θα καλύψουν με συχνές μεταδόσεις από το πρωί τόσο η τηλεόραση όσο και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 (λεπτομέρειες για την κάλυψη βλέπε σελ. 18), ενώ από το ελικόπτερο του ΣΚΑΪ θα μεταδίδονται πλάνα του αγώνα που λαμβάνει χώρα στο σημαντικό ελληνικό φυσικό μνημείο Ιστορίας και Πολιτισμού, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς.

Δύσκολες ανηφόρες, μονοπάτια με σπασμένη πέτρα, διαδρομές σκεπασμένες με παχιά στρώματα φύλλων αλλά και επίπεδα τμήματα διαδρομής δίπλα ή και μέσα στη δροσιά του ποταμού Ενιπέα περιμένουν τους 453 αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, 44 εκ των οποίων προέρχονται από χώρες όπως η Κύπρος, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Σουηδία, Σερβία, Αλβανία, Βέλγιο, Καναδάς, ΗΠΑ. Την εκκίνηση θα δώσει στις 6 π.μ. από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου ο χρυσός ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας. Το απόγευμα, την απονομή των μεταλλίων θα κάνει η χρυσή ολυμπιονίκης, Αθανασία Τσουμελέκα. Στον «θρόνο του Δία» κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει ιατρικό επιτελείο και εξειδικευμένα στελέχη για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Η μήκους 44 χλμ. διαδρομή περνά από το ρέμα Ορλιά κάθετα στα 2.780 μ. και μέσα από το οροπέδιο των Μουσών κατά μήκος των κάθετων βράχων της κορυφής, μέσα από το Φαράγγι του Ενιπέα και το Αγίασμα του Αγίου Διονυσίου, καταλήγει στο Λιτόχωρο.

Είναι εντυπωσιακή η αλλαγή που επιφέρει στην ψυχοσύνθεση η συμμετοχή σε έναν τέτοιο αγώνα. Λειτουργεί σαν την καλύτερη ψυχοθεραπεία. Σε αυτό συμφωνούν τόσο η Ιρένα Μαλιμπόρσκα όσο και ο Κυριάκος Κάρλος που έχουν ξαναδιαγωνισθεί και με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» λίγο πριν τις τελευταίες προπονήσεις τους για τον αγώνα. «Βρίσκω τον εαυτό μου πιο δυνατό. Νιώθω μεγάλη ανακούφιση όταν τελειώνω το βουνό, και δεν μου φαίνεται πια… βουνό», λέει η πολωνικής καταγωγής Ιρένα Μαλιμπόρσκα. Πέρυσι τερμάτισε ενδέκατη με χρόνο 6 ώρες, 29 λεπτά και 18 δεύτερα και ήταν η μόνη γυναίκα μέσα στην πρώτη εικοσάδα. Η 42χρονη μητέρα δύο παιδιών συμμετέχει για τέταρτη φορά και συμβουλεύει όσους πιστεύουν ότι μπορούν, «να ανεβούν και να δουν τα προβλήματά τους από ψηλά. Θα τα δουν όλα διαφορετικά. Μια τέτοια δοκιμασία βοηθά να φύγει το άγχος, ενώ είναι μοναδική η αίσθηση του να νιώθεις ένα με το βουνό. Είναι αγώνας με τον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι υπέρβαση, υπερπήδηση των δυσκολιών, ψυχής τε και σώματος».

Για την ισορροπία που φέρνει στο πνεύμα και στο σώμα αυτού του είδους η άσκηση μιλάει ο 27χρονος Κυριάκος Κάρλος. Ο μηχανολόγος – μηχανικός στο επάγγελμα που πέρυσι τερμάτισε δέκατος με χρόνο 6 ωρες, 24 λεπτά και 23 δεύτερα, ξεκίνησε να τρέχει από χόμπι και παρατηρεί ότι η δραστηριότητα τον έχει βοηθήσει να γίνει πιο κοινωνικός. Μέχρι και ομάδα έχει φτιάξει με τρεις φίλους του, που λέγεται «Χελώνες», προφανώς όμως τρέχουν πιο γρήγορα από το συμπαθές ζωάκι. Οπως υπογραμμίζει «το σημαντικότερο είναι να έχεις ενέργεια. Υστερα από αυτό, ούτε οι εναλλαγές της θερμοκρασίας που στον Ολυμπο ξεκινούν από 30°C και φθάνουν μέχρι και τους 5°C σε επηρεάζουν, ούτε τίποτε άλλο. Ολα τα άλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας». Δεν είναι όμως μόνο η ενέργεια το πιο σημαντικό εφόδιο. «Πρέπει να σου αρέσει το βουνό, να διαθέτεις αγάπη για τη Φύση. Ανυπομονώ να φθάσω στην κορυφή, ψηλά, μετά τα σύννεφα, και να δω τη θέα από εκεί» καταλήγει. «Χαίρομαι που ο ΣΚΑΪ Οlympus Marathon λαμβάνει διαστάσεις μεγάλου αγώνα», λέει η κ. Μαλιμπόρσκα, «γιατί είναι ξεχωριστός» και εύχεται καλό κουράγιο και καλά ατομικά ρεκόρ στους συμμετέχοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή