To «προφίλ» του χρήστη ναρκωτικών ουσιών

To «προφίλ» του χρήστη ναρκωτικών ουσιών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή μείωση του αριθμού των εφήβων που απευθύνονται στα προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και αύξηση των χρηστών που προέρχονται από τη περιφέρεια και ειδικότερα, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ζητούν θεραπεία, είναι ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που καταγράφονται την τελευταία επταετία, αναφορικά με τους χρήστες ναρκωτικών στην Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του ΚΕΘΕΑ σχετικά με τα κοινωνικά-δημογραφικά χαρακτηριστικά και τις συνθήκες χρήσης των ατόμων που ζήτησαν θεραπεία από το Κέντρο την επταετία 2000-2006. Ειδικότερα, όπως κατέδειξε η μελέτη που αφορούσε 12.938 περιπτώσεις χρηστών και παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση με αφορμή την 26η Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η αναλογία ανδρών και γυναικών χρηστών που απευθύνονται σε προγράμματα του κέντρου παραμένει σταθερή και είναι 4:1. Η μέση ηλικία των χρηστών, αυξήθηκε σταδιακά την τελευταία επταετία (από 24,4 έτη το 2000 σε 26,8 έτη το 2006), ενώ περιορίζεται σταδιακά -από έτος σε έτος- η ομάδα των εφήβων χρηστών που ζητούν βοήθεια (από 20,4% επί του συνόλου των εξαρτημένων το 2000, σε 9,7% το 2006).

Σχεδόν το σύνολο των συμμετεχόντων στη μελέτη είναι Ελληνες (98%) και στη συντριπτική πλειονότητά τους διαμένουν σε αστικές περιοχές. Περισσότεροι από τους μισούς ζουν στην Αττική (56%), ωστόσο καταγράφεται αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που ζουν στην περιφέρεια και κυρίως στη Θεσσαλία (από 6,8% το 2000 σε 9,5% το 2006) τη Δυτική Ελλάδα (από 2,5% σε 4,3%) και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (από 1,2% σε 3,9%). Σύμφωνα με τους υπευθύνους της μελέτης, η αύξηση συνδέεται με την δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων στις περιοχές αυτές.

Η κύρια ουσία κατάχρησης για την οποία ζητεί θεραπεία ο χρήστης παραμένει η ηρωίνη (81,8%), και ακολουθεί η κάνναβη (11,4%). Η κατάχρηση της κοκαΐνης φαίνεται ότι αυξάνεται, ωστόσο είναι σε επίπεδα μικρότερα του 5%. Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών παραμένει σταθερή (15,5 έτη). Η μέση διάρκεια χρήσης της κύριας ουσίας έως ότου το εξαρτημένο άτομο ζητήσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα είναι τα 6,7 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους δύο χρήστες αναφέρουν προηγούμενη εμπειρία θεραπείας. Επίσης, ένας στους δύο χρήστες ανέφερε δικαστικές εκκρεμότητες, περίπου επτά στους δέκα τουλάχιστον μία σύλληψη, και το 16,8% φυλάκιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή