Επτά προτάσεις κατά της διαφθοράς

Επτά προτάσεις κατά της διαφθοράς

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη βελτίωση της λειτουργίας της πολεοδομίας και τον περιορισμό της διαφθοράς και κακοδιοίκησης προτείνω τα εξής:

1. Κωδικοποίηση – απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ρητή κατάργηση – ανάκληση εγκυκλίων και ερμηνειών αρμοδίων υπηρεσιών που σήμερα δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται λόγω μεταγενέστερων αντιθέτων νομοθετικών ρυθμίσεων.

2. Διοικητικός διαχωρισμός των τμημάτων εκδόσεως οικοδομικών αδειών από τα τμήματα ελέγχου κατασκευών όπως για παράδειγμα με την υπαγωγή του τμήματος ελέγχου κατασκευών σε μια διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών σε μια προσπάθεια διαχωρισμού του ελέγχου από τον ελεγχόμενο.

3. Καθορισμός ελάχιστου επιπέδου στελέχωσης των πολεοδομικών γραφείων με μηχανικούς και διοικητικό προσωπικό.

4. Νομοθετική πρόβλεψη υποχρεωτικής συγχώνευσης πολεοδομικών γραφείων που λειτουργούν με προσωπικό κάτω του ελαχίστου ή έχουν ελάχιστο παραγόμενο έργο, για παράδειγμα κάτω από διακόσιες άδειες οικοδομής τον χρόνο.

5. Επέκταση – ανάπτυξη της μηχανοργάνωσης σε όλα τα πολεοδομικά γραφεία.

6. Ιδρυση κεντρικής υπηρεσίας διενέργειας κατεδαφίσεων που θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΜΟΜΑ και η οποία θα ενεργεί αυτεπαγγέλτως μετά την τελεσιδικία των πρωτοκόλλων κατεδάφισης ή εκθέσεων αυτοψίας για την υλοποίηση της κατεδάφισης κραυγαλέων αυθαιρέτων κατασκευών που προσβάλλουν το περιβάλλον ή έχουν σημαντικές υπερβάσεις των όρων δόμησης.

7. Συνεχής έλεγχος για τη βεβαίωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών και διαβίβαση στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

* Ο κ. Λ. Ρακιντζής, Αρεοπαγίτης ε.τ., είναι γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή