Το 20% των Ελλήνων είναι υπερτασικοί

Το 20% των Ελλήνων είναι υπερτασικοί

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνον ένα στα πέντε άτομα με υπέρταση έχει πετύχει, μέσω της σωστής θεραπείας, μείωση της αρτηριακής του πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις συνήθως οι πάσχοντες δεν συμμορφώνονται με τη θεραπεία. Με δεδομένο ότι η υπέρταση είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ειδικοί γιατροί τονίζουν την ανάγκη καλύτερης ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

Οπως τόνισαν χθες ο αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ασκληπιείου Βούλας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής Προστασίας κ. Αθανάσιος Μανώλης, και ο καρδιολόγος κ. Ανδρέας Πιτταράς, το 20% των Ελλήνων παρουσιάζει αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στα ηλικιωμένα άτομα το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 50%. Μεταξύ των πασχόντων μόνο το 20%-25% έχει πετύχει να μειώσει με τη θεραπεία την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, μεγάλη διεθνής 10ετής έρευνα κατέδειξε ότι μόνο το 40% των ασθενών λαμβάνει ανελλιπώς τα φάρμακά του, ενώ το 40% τα διακόπτει μόνιμα και το 20% περιστασιακά.

Οπως επισήμαναν οι ομιλητές, στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης μπορεί να βοηθήσει η καθημερινή μέτρησή της από τους πάσχοντες στο σπίτι, αρκεί αυτοί να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών. Ειδικότερα, η πίεση θα πρέπει να ελέγχεται πρωί και βράδυ, αφού το άτομο καθίσει για πέντε λεπτά, δεν έχει καταναλώσει καφέ και δεν έχει καπνίσει για τουλάχιστον μισή ώρα και είναι ήρεμο. Κατά τη μέτρηση το χέρι θα πρέπει να ακουμπά σε σταθερό σημείο και να είναι στο ύψος της καρδιάς. Για να χαρακτηριστεί φυσιολογική η πίεση υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να είναι μικρότερη από 135/85 mm Hg. Οι ειδικοί προτρέπουν τους πάσχοντες να ενημερωθούν για το ποια πιεσόμετρα είναι αξιόπιστα από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής Προστασίας (τηλ. 210.9357820) και τις ιστοσελίδες www. dableducational. com και www. bhs. soc. org.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν οι καρδιολόγοι με αφορμή το 1ο Διεθνές Συνέδριο Υπέρτασης και Πρόληψης των Καρδιαγγειακών Παθήσεων που διοργανώνει στη Ρόδο η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής Προστασίας, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες εταιρείες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή