Αρμοδιότητα Αντιτρομοκρατικής «γκαζάκηδες» – κουκουλοφόροι

Αρμοδιότητα Αντιτρομοκρατικής «γκαζάκηδες» – κουκουλοφόροι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «εκκολαπτόμενους» τρομοκράτες θα αντιμετωπίζει στο εξής η Ελληνική Αστυνομία τα μέλη ομάδων κουκουλοφόρων. Αυτό προκύπτει από τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενήθηκε στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής), σύμφωνα με τις οποίες οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και όχι της Κρατικής Ασφάλειας (όπως ίσχυε έως σήμερα) θα χειρίζονται στο εξής περιστατικά όπως η τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών και οι επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών -και όχι μόνον- στόχων.

Για τον λόγο αυτό συστήνεται τμήμα «Αντιμετώπισης λοιπών εγκλημάτων Βίας» το οποίο, όπως εξηγούσαν πριν από λίγο καιρό στην «Κ» έγκυρες πηγές, «θα χειρίζεται επαναλαμβανόμενες πράξεις βίας, τις περισσότερο δηλαδή οργανωμένες ενέργειες αντιεξουσιαστών» όπως ήταν για παράδειγμα η επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων ή πιο πρόσφατα η απόπειρα εμπρησμού περιπολικού της δημοτικής αστυνομίας στο Π. Φάληρο από τρεις νεαρούς που συνελήφθησαν τελικά επ’ αυτοφώρω».

Οι αλλαγές αυτές περιγράφονται αναλυτικά σε Προεδρικό Διάταγμα που ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως σήμερα από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη. Επιπλέον, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αντιτρομοκρατικής που προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προβλέπει σύσταση υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η υπηρεσία θα ενεργεί ως ένα βαθμό αυτόνομα, με περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (η αρμοδιότητα εκτείνεται στις περιφέρειες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας). Θα βρίσκεται όμως υπό την εποπτεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που εδρεύει στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Συνολικά, στο εξής η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θα απαρτίζεται από τα τμήματα: α) αντιμετώπισης εσωτερικής τρομοκρατίας β) αντιμετώπισης διεθνούς τρομοκρατίας γ) αντιμετώπισης λοιπών εγκλημάτων βίας δ) επιχειρήσεων και ειδικών ελέγχων ε) τμήμα διοικητικής υποστήριξης και ζ) τμήμα τεχνικής υποστήριξης. Η δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος εκτιμάται στα 75.000 ευρώ και για το 2008 στα 446.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή