Η καταστροφή στην Πελοπόννησο συνεχίζεται…

Η καταστροφή στην Πελοπόννησο συνεχίζεται…

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο έλεος της φωτιάς βρέθηκε για όγδοη συνεχόμενη μέρα και χθες η Πελοπόννησος. Παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής οι φωτιές κινήθηκαν ανάλογα με τις «διαθέσεις» του ανέμου και σε πολλές περιπτώσεις χάθηκε ο έλεγχος. Φωτιές, τις οποίες η Πυροσβεστική θεωρούσε υπό έφεση, έδωσαν αναζωπυρώσεις και συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπιζόταν στον Πάρνωνα όπου το μέτωπο της φωτιάς πέρασε από το νομό Λακωνίας στην Αρκαδία. Σε όλες τις ενεργές εστίες φωτιάς επιχειρούσαν χθες 36 εναέρια μέσα. Η μεγαλύτερη δύναμη είχε συγκεντρωθεί πάνω από τον Πάρνωνα όπου στην κατάσβεση συμμετείχαν τρία ελικόπτερα και έντεκα αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων και τα δύο ρωσικά Μπεριέφ. Τις επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο από αέρος συντόνιζε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κόης και από εδάφους ο υπαρχηγός του Σώματος Φώτης Παππάς. Παρά τις πολύ ισχυρές εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή, οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς. Σ’ αυτό συνέβαλε η αδυναμία υποστήριξης από εδάφους, γεγονός που επιβαρύνεται ιδιαίτερα από την κούραση των πυροσβεστών, πολλοί εκ των οποίων είναι άυπνοι για μέρες.

Στο Γόρτυνο Αρκαδίας η φωτιά έφτασε στα χωριά Ανω Καρυές, Καστανοχώρι και Ισωμα, τα οποία είχαν εκκενωθεί την προηγούμενη μέρα, ενώ οι φλόγες κατευθύνθηκαν ξανά προς τη Μεγαλόπολη. Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που παρέμειναν στα χωριά δίνοντας μάχη με τις φλόγες για να γλιτώσουν τα σπίτια τους. «Οι Ανω Καρυές είχαν κυκλωθεί από τις φλόγες και σώθηκαν από τους κατοίκους του χωριού», περιγράφει ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτης Μπούρος. Στη Λακωνία, η φωτιά των Αγριάνων (δήμος Θεραπνών) ξέφυγε απειλώντας άμεσα το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, σε απόσταση ενός μόλις χιλιομέτρου από τον οικισμό Πολυδρώσου. Μέχρι το μεσημέρι ισχυρές εναέριες δυνάμεις αναχαίτισαν τις φλόγες. Στα Στύρα Ευβοίας η φωτιά στην περιοχή Χάρακας ελέγχθηκε χθες τα ξημερώματα αλλά παρέμειναν επίγειες και εναέριες δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Ανάλογη ήταν και η κατάσταση στην περιοχή Σέτα του δήμου Αμαρυνθύων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή