Κινεζική βοήθεια για Αρχαία Ολυμπία

Κινεζική βοήθεια για Αρχαία Ολυμπία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες θαύμαζαν το Αρχαίο Στάδιο, αλλά και τον Ερμή του Πραξιτέλη στο Μουσείο Ολυμπίας, τα συνεργεία αναλάμβαναν δράση για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για την αντιπλημμυρική πρόληψη. Το αρχαίο πνεύμα, το αθάνατο, όχι μόνο δεν έσβησε στον Κρόνιο Λόφο αλλά αναβαπτίστηκε από τις συγκινητικές προσφορές εθελοντών, στη χώρα των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008. Περίπου 300 Κινέζοι επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αθήνα επισκέφθηκαν την περασμένη Κυριακή την Αρχαία Ολυμπία και παρέδωσαν στον δήμαρχο κ. Γ. Αηδόνη επιταγή ύψους 60.000 ευρώ, καθώς επίσης και ρουχισμό για τον πυρόπληκτο πληθυσμό. Η ελιά που φύτεψαν συμβολικά πλάι στα καμένα δένδρα της Ολυμπίας ήταν μόνο η αρχή της υπόσχεσής τους να ξαναβοηθήσουν σε ό,τι και αν χρειαστεί, όπως είπαν.

Εντατικά, πάντως, εργάζεται το προσωπικό του μουσείου, όπως δηλώνει στην «Κ» η διευθύντριά του, έφορος κ. Γεωργία Χατζή. «Οι 30 εργαζόμενοι του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν αναλάβει πάσης φύσεως εργασίες. Αλλοι ασχολούνται με τη διάνοιξη τάφρων νοτίως του Κρόνιου Λόφου και παράλληλα με τον δημόσιο δρόμο στο πλαίσιο αντιπλημμυρικών μέτρων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Με τη βοήθεια στρατιωτικών δυνάμεων δημιουργούν αναχώματα. Στη δυτική περιοχή του μουσείου κόβονται προληπτικά καμένοι κορμοί. Νότια του σταδίου γίνονται εργασίες συντήρησης, καθώς ήδη από τις 28 Αυγούστου κλιμάκιο συντηρητών ανέλαβε το έργο αποκατάστασης, ενώ εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη τα πρώτα σχέδια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος». Σύμφωνα με την ίδια, το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος έχουν ξαναζωντανέψει, καθώς μόνο την Κυριακή καταγράφηκαν 3.100 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η κ. Χατζή αναφέρθηκε ακόμα και στο περιβόητο σύστημα πυροπροστασίας, για το οποίο πολύς λόγος έγινε τις προηγούμενες ημέρες. «Το σύστημα αυτό λειτουργούσε ήδη από το μεσημέρι της 26ης Αυγούστου, δηλαδή πριν φτάσει η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία. Λειτουργεί μέσω υπολογιστή, τον οποίο καθοδηγεί υπάλληλος του μουσείου και ουσιαστικά δημιουργεί μία ομπρέλα διαβροχής. Ομως η φωτιά είχε τέτοια ταχύτητα που ήταν αδύνατο από μόνο του να σώσει όλη την περιοχή. Αν δεν είχε λειτουργήσει το σύστημα πυροπροστασίας μπορεί να καιγόταν και το μουσείο»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή