Σκληρή κριτική από Διεθνή Οργανισμό για το Περιβάλλον

Σκληρή κριτική από Διεθνή Οργανισμό για το Περιβάλλον

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε χρόνο βλέπουμε να ξεφυτρώνουν στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερες πολυτελείς κατοικίες χτισμένες στα δάση. Νομίζω ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές για την προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος, κ. Bill Jackson.

Χθες, ο οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζει τη διαδικασία ανασυγκρότησης στις πυρόπληκτες περιοχές και εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Στη συνέντευξή του εξηγεί ότι το ζήτημα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της δασικής γης στην Ελλάδα είναι αρκετά περίπλοκο και σε αυτό συνηγορούν οι συνεχείς αλλαγές στις χρήσεις γης που διαπιστώνονται χρόνο με τον χρόνο. Αλλαγές που, όπως ο ίδιος λέει, ζημιώνουν συνήθως τους Ελληνες αγρότες και κάνουν πλουσιότερους εκείνους που χτίζουν σπίτια σε δασικές εκτάσεις.

Οσο για τα γενεσιουργά αίτια των πύρινων μετώπων στην Ελλάδα, ο κ. Τζάκσον θεωρεί ότι δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στις καιρικές συνθήκες ή σε συμπτώσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «είναι σαφές ότι υπάρχουν σκόπιμες εμπρηστικές ενέργειες. Δεν μπορεί μια δασική περιοχή να καεί ολοσχερώς αν δεν χρησιμοποιηθεί κάποιο καύσιμο, όπως βενζίνη, σε δέντρα ή σε χορτάρι»…

Ο ίδιος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που θα περιλαμβάνει τόσο τις δασικές υπηρεσίες όσο και την πυροσβεστική. «Δεν μπορεί να λειτουργούν ξεχωριστά πυροσβεστική και δασική υπηρεσία. Χρειάζεται ενιαίος σχεδιασμός, κοινή εκπαίδευση και συνυπευθυνότητα, για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο».

Οι δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία 15 χρόνια στον χάρτη των δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο έχουν οδηγήσει σην εκτίμηση ότι η θέρμανση του πλανήτη είναι η πρώτη και κύρια αιτία της συχνότητας και της έντασης με την οποία εμφανίζεται σήμερα ο πύρινος εχθρός. Ωστόσο, ο οργανισμός ξεκαθαρίζει: «Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Αλλωστε, δεν υπάρχει ουσιαστική επιστημονική τεκμηρίωση του συσχετισμού κλιματικών αλλαγών και αυξανόμενων περιστατικών δασικών πυρκαγιών. Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές είναι καθαρό σημάδι σαθρής και επισφαλούς χρήσης γης.

Ενα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, σύμφωνα με τον κ. Τζάκσον, είναι η διαχείριση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού. «Αντιλαμβάνομαι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν ξεσπούν ταυτόχρονα πολλές φωτιές και πρέπει να ελεγχθούν πολλά μέτωπα να διανεμηθεί σωστά το νερό. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο εναέριων μέσων πυρόσβεσης στη νότια Ευρώπη, θα εξακολουθήσει να ζει τέτοιες κρίσεις. Εκτός αν τεθούν επί τάπητος θεσμικά και νομοθετικά ζητήματα που άπτονται της οικοδόμησης γης, των δημογραφικών αλλαγών της υπαίθρου, αλλά και της κατάρρευσης των παραδοσιακών αγροτικών πρακτικών».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος συνεργάζεται με το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και επίσης με ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Είμαστε εδώ, για να μεταφέρουμε τη γνώση και την εμπειρία από άλλες περιοχές του πλανήτη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Θεωρώ ιδιαίτερα πετυχημένο μοντέλο αντιμετώπισης των πυρκαγιών τη Γαλλία, ενώ σημαντικά βήματα άρχισαν να κάνουν η Ισπανία και η Πορτογαλία», καταλήγει ο κ. Τζάκσον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος ιδρύθηκε το 1948 με σκοπό την προστασία της Φύσης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά δίκτυα και συνεργάζεται με 83 κράτη, 110 κυβερνητικές υπηρεσίες και περισσότερες από 800 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Για τον οργανισμό εργάζονται περισσότεροι από 10.000 επιστήμονες και ειδικοί. Η έδρα του βρίσκεται στην Ελβετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή