Η Greenpeace ζητεί δεσμεύσεις από τα κόμματα

Η Greenpeace ζητεί δεσμεύσεις από τα κόμματα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εδώ ο κόσμος καίγεται και… οι οργανώσεις το βιολί τους». Αυτό ίσως μονολογήσουν στελέχη πολιτικών κομμάτων, όταν θα λάβουν το ερωτηματολόγιο της Greenpeace (βλέπε παραδίπλα στήλες) με το οποίο η οργάνωση αναζητεί δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Πράγματι, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, στη χώρα μας παρατηρείται μια αντίφαση: από τη μία η αλλαγή του κλίματος έχει μετατραπεί σε μια ακόμη προεκλογική «καραμέλα» στα πάνελ των πολιτικών (μέχρι και οι πυρκαγιές αποδόθηκαν σ’ αυτήν, σύμφωνα με ένα «σενάριο») και από την άλλη ουδείς λόγος γίνεται για το πώς η χώρα μας θα συμβάλει στην αντιμετώπισή της.

«Οι κλιματικές αλλαγές δεν βάζουν φωτιές. Δημιουργούν όμως τις ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωσή τους», σημείωσε χθες ο διευθυντής της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης. «Και είτε το θέλουμε είτε όχι οι κλιματικές αλλαγές σχετίζονται με τον τρόπο που καταναλώνουμε και παράγουμε ενέργεια. Και στη χώρα μας αυτός είναι απαράδεκτος και αναχρονιστικός. Οι προβλέψεις όμως για καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για άλλη αναβολή».

Παρά τις δεσμεύσεις της χώρας μας, ωστόσο, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό, τα δάση θεωρούνται ακόμη πιο «πολύτιμα», καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα), οι σχεδιασμοί μας εξακολουθούν να βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η 1η Εκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπει (στην καλύτερη περίπτωση) αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 32% (αντί μείωσης 20%), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 10% (αντί για 20%) και διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα 12,3% (αντί του 20%). Ταυτόχρονα, η έκθεση εισάγει ένα επιπλέον ρυπογόνο καύσιμο, τον λιθάνθρακα, δίνοντάς του μερίδιο έως 21% στην ηλεκτροπαραγωγή. Ούτε λόγος για εξοικονόμηση ενέργειας…

Περίπου την ίδια ώρα που δημοσιοποιούνταν η εν λόγω έκθεση, η Γερμανία ενέκρινε μέτρα για το σταδιακό κλείσιμο της βιομηχανίας άνθρακα (διακοπή των κρατικών επιδοτήσεων), η Αγγλία δεσμεύθηκε να κλείσει όλους τους ανθρακικούς σταθμούς έως το 2014, η Σουηδία έθεσε στόχο κανένα σπίτι να μην θερμαίνεται με πετρέλαιο έως το 2020 και η Δανία ανακοίνωσε ότι θα καλύψει το 50% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από αιολικά έως το 2030 (ήδη καλύπτουν πάνω από 15%).

«Δεν πρόκειται για απλή έλλειψη οράματος, αλλά για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε», κατέληξε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή