Το στηθοσκόπιο που θα κάνει διάγνωση

Το στηθοσκόπιο που θα κάνει διάγνωση

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάρις Σμαραγδής άφησε τη χώρα μας για να σπουδάσει κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο της Mitsubishi και είναι «γέννημα – θρέμμα» του ΜΙΤ. Το αντικείμενο πάνω στο οποίο βραβεύτηκε από το Technology Review αφορά τη δημιουργία μηχανικής ακοής και την πρακτική εφαρμογή της σε διάφορους κλάδους. Δεν είναι απίθανο μετά λίγα χρόνια να δούμε ένα στηθοσκόπιο που θα ακούει τον ασθενή και θα βγάζει διάγνωση από τον ήχο της αναπνοής του ή ένα εξάρτημα που θα ακούει τον ήχο της μηχανής του αυτοκινήτου και θα μας ειδοποιεί για το πότε πρέπει να αλλάξουμε λάδια….

Τέτοιου είδους εφευρέσεις ενδέχεται να φέρουν στο μέλλον την υπογραφή του Πάρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αμερική, όπου ζει και εργάζεται, υπάρχουν όλες οι υποδομές για να υποστηρίξουν τις γνώσεις και τη διάθεσή του να εργαστεί σε ένα τόσο ειδικευμένο αντικείμενο. Επίσης, απορρίπτει τη σκέψη να εργαστεί σε πανεπιστήμιο, αφού θεωρεί πως εκεί επιβιώνουν οι καλύτερες δημόσιες σχέσεις και όχι η δουλειά. «Οπως είχε πει και ο Κίσινγκερ, σε ακαδημαϊκό επίπεδο ο ανταγωνισμός είναι τόσο άγριος επειδή όλοι παλεύουν για ψίχουλα», τονίζει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο 32χρονος επιστήμονας. «Καλείσαι να λύσεις κάποια προβλήματα και όχι να δημιουργήσεις άλλα», σχολιάζει ο ίδιος εξηγώντας την άρνησή του να ασχοληθεί με στρατιωτικά προγράμματα. «Πολλές φορές μου χτυπούν την πόρτα διάφοροι περίεργοι τύποι και με ρωτάνε αν μπορώ να φτιάξω μηχάνημα που θα πήγαιναν στον πόλεμο. Ευτυχώς έχω αρκετή οικονομική άνεση από τη δουλειά που κάνω ώστε να αρνούμαι προσφορές τέτοιου είδους», μας λέει γελώντας. Πάντως ο ίδιος δηλώνει πρόθυμος να γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά μονάχα όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τέτοιου επιπέδου έρευνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή