Καλούν σε συναγερμό για τυχόν πλημμύρες

Καλούν σε συναγερμό για τυχόν πλημμύρες

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρες έντονου και πολυεπίπεδου προβληματισμού για το περιβάλλον, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Στα καθ’ ημάς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, οι επιστήμονες έκρουσαν αγωνιωδώς κώδωνα κινδύνου για την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών, που ίσως αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με αυτές που προηγήθηκαν. «Πρέπει με κάθε τρόπο να συγκρατήσουμε τα νερά της βροχής», είπαν οι ειδικοί, αναφερόμενοι ιδιαίτερα στο νομό Ηλείας που απώλεσε 935.000 στρέμματα βλάστησης.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα το γεγονός ότι, δύο δεκαετίες μετά την ανακάλυψη της τρύπας του όζοντος, ακόμα δεν έχουν καταγραφεί σημάδια αποκατάστασης του πολύτιμου «φίλτρου» στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών και γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Οζοντος κ. Χρήστος Ζερεφός, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Διατήρηση του Στρώματος του Οζοντος, (16 Σεπτεμβρίου), ο αγώνας για τον περιορισμό της αραίωσης του όζοντος έχει βρει ένα νέο εχθρό: την αλλαγή του κλίματος, ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, της διασάλευσης της ισορροπίας του Βορείου Ατλαντικού και της τήξης των πάγων. Τα νέα δεν είναι καλά. Μολονότι η αρχική εκτίμηση των επιστημόνων ήταν ότι έως το 2050 θα υπήρχε πλήρης αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αυτή η «αισιοδοξία» έχει εξανεμιστεί. «Δυστυχώς, απεδείχθη ότι κάναμε λάθος, διότι -αν ήταν σωστή η εκτίμηση αυτή- θα βλέπαμε ήδη τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Ζερεφός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή