Κέντρο πρόληψης και απεξάρτησης

Κέντρο πρόληψης και απεξάρτησης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Πρόληψης και θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων, προχωρούν το υπουργείο Υγείας και ο Δήμος Αθηναίων. Χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δ. Αθηναίων κα Αλεξία Εβερτ, παρουσία του δημάρχου κ. Νικήτα Κακλαμάνη, υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση που αφορά την οργάνωση και λειτουργία ολοκληρωμένου προγράμματος για εφήβους και ενήλικες χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών του δήμου Αθηναίων με την επωνυμία «Αθηνά-ΖΩΗ».

Οπως είπαν οι κ. Αβραμόπουλος και Κακλαμάνης, το Κέντρο αναμένεται να κατασκευαστεί σε χώρο συνολικής έκτασης 17 στρεμμάτων, που βρίσκεται μεταξύ των νοσοκομείων Σωτηρία και Γενικό Κρατικό Αθηνών (στο χώρο αυτό στεγαζόταν το Αναμορφωτήριο Θηλέων), και το οποίο θα παραχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου. Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, χθες αναμενόταν και η σχετική «τυπική» απόφαση του Δ. Σ. της Εταιρείας. Το Κέντρο θα είναι δυναμικότητας 25 κλινών για την πρώτη φάση της θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων, (πρόκειται για «στεγνό» πρόγραμμα που σημαίνει ότι η θεραπεία δεν θα βασίζεται στη χορήγηση υποκαταστάτων) και στόχος είναι να εξυπηρετεί 100 νέα περιστατικά καθ’ έτος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου ανέρχεται στα 30.000.000 ευρώ για τα πέντε χρόνια διάρκειας της σύμβασης (με έναρξη την 1η Ιανουαρίου 2008 και αυτόματη ανανέωση ανά πενταετία), ενώ το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται να χρηματοδοτεί μέρος των δαπανών με το ποσό των 3.000.000 ευρώ ετησίως. Από την πλευρά του ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα με δικούς του πόρους, χορηγίες, δωρεές ή και χρηματοδότηση από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 15 ημέρες, οι κ. Αβραμόπουλος και Κακλαμάνης, είχαν υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την αναβάθμιση των επτά δημοτικών ιατρείων της Αθήνας και την μετονομασία τους σε Δημοτικά Κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Προχθές ο κ. Αβραμόπουλος, υπέγραψε την τροποποίηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για το 2008, με την προσθήκη των 10.000.000 ευρώ που είναι και οι υποχρεώσεις στο πλαίσιο της σύμβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή