Εκτεταμένο «μπάζωμα» στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Εκτεταμένο «μπάζωμα» στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται επιχωμάτωση στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου στον Δήμο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης. Το πιο πρόσφατο «κρούσμα» σημειώθηκε στα τέλη Αυγούστου, όταν μέλη του γραφείου Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) έγιναν μάρτυρες εκτεταμένων επιχωματώσεων νοτιοδυτικά του οικισμού Καλοχωρίου, στην περιοχή ανάμεσα στην οδό Τσαλικόβου και το ανάχωμα του Γαλλικού ποταμού, σε δύο διαμετρικά αντίθετα σημεία. Η περιοχή περιλαμβάνεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Natura 2000 και στη Β΄ Ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επειτα από παρέμβαση της αστυνομίας στην οποία απευθύνθηκε η ΕΟΕ, οι δραστηριότητες διακόπηκαν. Οπως λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Σταύρος Υφαντής, «σε διάστημα λίγων ωρών εθεάθησαν 13 φορτηγά να ξεφορτώνουν μπάζα σε μέτωπο περίπου 250 μέτρων και ενώ στην περιοχή υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες από τον δήμο. Παρόλα αυτά, ήταν περιφραγμένη και οι οδηγοί πλήρωναν στον εργολάβο αντίτιμο από 10 ευρώ αναλόγως του απορριπτόμενου όγκου. Στην άλλη πλευρά, ο ίδιος εργολάβος που κατασκευάζει δρόμο για λογαριασμό κτηνοτρόφου επικαλέστηκε προφορική άδεια αντιδημάρχου του Δήμου Εχεδώρου. Αυτή, τουλάχιστον, ήταν η απάντηση που λάβαμε από τον δήμο».

Πρόσκαιρο όφελος

«Επειδή η περιοχή έχει υποστεί καθιζήσεις κατά το παρελθόν, παρατηρείται η τάση να γίνονται σκόπιμες ή μη επιχωματώσεις σε ένα από τα μικρά θαύματα της ελληπνικής φύσης» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Θεμιστοκλής Κουιντής, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. «Ζητούμε τη βοήθεια των τοπικών αρχόντων ούτως ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Το πρόσκαιρο όφελος από τέτοιες ενέργειες θα είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τις βλαβερές συνέπειες». «Πάγιο αίτημα του Φορέα είναι να δημιουργηθεί δημοτική αστυνομία, ούτως ώστε να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις» προσθέτει η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, έχουσα την ευθύνη παρακολούθησης στον Φορέα Διαχείρισης.

Ιδιοκτησιακά, η περιοχή της παράνομης επιχωμάτωσης ανήκει στον Δήμο Εχεδώρου. Είναι χαρακτηρισμένη ως χερσολίβαδο, με τμήμα της μπαζωμένης έκτασης ενταγμένο στο σχέδιο πόλεως. Η υπόλοιπη είναι χαρακτηρισμένη ως «χώρος αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης». Σε επικοινωνία της «Κ», ο δήμαρχος Εχεδώρου κ. Γιώργος Αρβανιτίδης δήλωσε ότι ενημερώθηκε χθες από τον Φορέα, η υπηρεσία Περιβάλλοντος προέβη σε επιτόπια εξέταση της περιοχής και διέκοψε τις εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή