Το κουδούνι χτυπά για 1,5 εκατ. μαθητές

Το κουδούνι χτυπά για 1,5 εκατ. μαθητές

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απαγορευτικό για τα μικρά σκάφη χθες, λόγω των ανέμων, κράτησε στα Σφακιά τον δάσκαλο και τον νηπιαγωγό στο σχολείο της Γαύδου. «Δεν πειράζει, θα έλθουν αύριο» λέει στην «Κ» ο κ. Ευστράτιος Λαμπάκης, ο κοινοτάρχης του ακριτικού νησιού της Κρήτης με τους έξι μαθητές όλους και όλους. «Για να έλθεις εδώ θέλει μεράκι και αληθινή αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Είναι να το θέλει κάποιος. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ήρωες της καθημερινότητάς μας» προσθέτει. «Απαιτεί αποφασιστικότητα και κότσια για να έλθεις εδώ. Αλλιώς, όμως, εάν δεν υπάρξει δάσκαλος, το μέρος ερημώνει» λέει στην «Κ» ο κ. Ηλίας Σπύρου, η 9χρονη κόρη του οποίου είναι μία από τους δύο μαθητές στο δημοτικό σχολείο των Οθωνών Κέρκυρας. Από τη Γαύδο έως τους Οθωνούς και από εκεί έως το Σουφλί, τα σχολεία από την Τρίτη αποκτούν ξανά ζωή και… κάθε κατεργάρης στο θρανίο του. Πρώτο κουδούνι για την νέα σχολική χρονιά και τους περίπου 1,5 εκατ. μαθητές από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο, εκ των οποίων περί τους 108.000 αλλοδαποί. Στον πρωινό αγιασμό της Τρίτης θα είναι και οι 153.000 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Βεβαίως, για μόνο τρεις ημέρες, καθώς λόγω των εκλογών τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την προεκλογική Παρασκευή και τη μετεκλογική Δευτέρα.

Η «ταυτότητα»

Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπ. Παιδείας και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος:

-Δεδομένη είναι η αύξηση των μαθητών στα νηπιαγωγεία, καθώς από φέτος γίνεται υποχρεωτική η φοίτηση για όλους τους 5χρονους στην προσχολική αγωγή. Πέρυσι 143.637 μαθητές φοίτησαν σε 5.676 νηπιαγωγεία με 12.334 νηπιαγωγούς.

-Σε 630 σχολεία στα πιο ακριτικά χωριά όλης της χώρας υπάρχει ένας μόνο δάσκαλος που μαζί με μια… παρέα μαθητών προσπαθεί για το καλύτερο. Συνολικά, υπάρχουν 5.686 δημόσια δημοτικά σχολεία, εκ των οποίων 4.511 λειτουργούν ως ολοήμερα (79%) και 380 ιδιωτικά. Σε αυτά, το προηγούμενο σχολικό έτος φοίτησαν 643.200 μαθητές και δίδαξαν 64.416 εκπαιδευτικοί. Οι αριθμοί δεν θα αλλάξουν σημαντικά φέτος.

-Ιδια με πέρυσι θα είναι φέτος και η «ταυτότητα» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στα 1.969 γυμνάσια φοίτησαν 334.359 μαθητές και δίδαξαν 37.679 καθηγητές. Στα 1.339 ενιαία λύκεια φοίτησαν 235.528 μαθητές και εργάστηκαν 24.470 εκπαιδευτικοί.

-Το «στοίχημα» των νέων επαγγελματικών λυκείων θα δοκιμαστεί φέτος για δεύτερη χρονιά. Την προηγούμενη σχολική χρονιά το ενδιαφέρον των 15χρονων για να φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των ΕΠΑΛ ήταν μικρότερο των προσδοκιών, καθώς πολλοί επέλεξαν τα ενιαία λύκεια. Συνολικά πέρυσι στην Α΄ τάξη των ΕΠΑΛ και στα τεχνολογικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), που θα αντικατασταθούν σταδιακά από τα ΕΠΑΛ, φοίτησαν 101.907 μαθητές και εργάστηκαν 14.702 εκπαιδευτικοί.

Οι διπλοβάρδιες

Μεγάλη πρόκληση για το υπ. Παιδείας είναι η συνέχιση των ικανοποιητικών ρυθμών μείωσης της διπλοβάρδιας. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ»  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) κ. Παναγιώτης Παταργιάς, σε όλη την Ελλάδα το 3% των σχολείων λειτουργεί σε διπλοβάρδια. Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό από το 8,7% το 2004 μειώθηκε φέτος στο 3,2%. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου έχουν δοθεί και τα υψηλότερα κονδύλια τα τελευταία χρόνια. Το 2003 η χρηματοδότηση ήταν 14 εκατ. ευρώ και το 2006 έφθασε στα 39,5 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο επίπεδο θα είναι η χρηματοδότηση για το 2007 – 2008. «Κλειδί» για μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση της διπλοβάρδιας είναι τα σχολικά συγκροτήματα που κατασκευάζονται με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Για ΣΔΙΤ έχουν ήδη υποβληθεί 102 προτάσεις προϋπολογισμού 390 εκατ. ευρώ.

Αργότερα η Ιστορία

Το υπ. Παιδείας διαβεβαιώνει ότι όλα θα είναι στη θέση τους την επόμενη Τρίτη. Οι διορισμοί εκπαιδευτικών έγιναν και θα γίνουν και νέοι (αναπληρωτών) -όπως συμβαίνει κάθε χρονιά- όταν αποτυπωθούν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών για έκτακτους λόγους. Το ίδιο διαβεβαιώνει το υπουργείο και για τα σχολικά βιβλία. Μόνη καθυστέρηση θα υπάρξει με το επίμαχο βιβλίο της Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού. Μάλλον δεν θα διανεμηθεί στους μαθητές την πρώτη σχολική εβδομάδα και η επίσημη δικαιολογία που προβάλλεται είναι ο φόρτος των τυπογραφικών μονάδων για την εκτύπωση προεκλογικού υλικού των υποψήφιων βουλευτών. Δηλαδή, οι εκλογές είναι ο λόγος της καθυστέρησης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή