Αναστάτωση από χάρτη σε βιβλίο της Γ΄ Λυκείου

Αναστάτωση από χάρτη σε βιβλίο της Γ΄ Λυκείου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αναστάτωση προκλήθηκε χθες με σχολικό βιβλίο Ιστορίας. Την αναστάτωση προκάλεσε χάρτης στο βιβλίο της «Ιστορίας του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» (από το 1815 έως σήμερα) της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Λυκείου για το μάθημα Ιστορίας γενικής παιδείας. Ο χάρτης στη σελίδα 130 με τη λεζάντα «χάρτης των κυριότερων ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη, όπου θανατώθηκαν εκατομμύρια κρατούμενοι» παρουσιάζει κατ’ εκτίμηση τον αριθμό των θυμάτων από τον Σεπτέμβριο του 1939 έως τον Μάρτιο του 1945 σε κάθε χώρα, μεταξύ των οποίων και η «Μακεδονία» (7.122 θύματα) για την περιοχή στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Η αναφορά με τη λέξη «Μακεδονία» προκάλεσε αντιδράσεις και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο νέου κύκλου αντιπαραθέσεων καθώς έρχεται στον απόηχο των αντιδράσεων για το βιβλίο της Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού.

Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Κολιόπουλος, ο ακαδημαϊκός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, διδάκτωρ Φιλολογίας κ. Θεόδωρος Νημάς και η εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης κ. Χάρις Σχολινάκη – Χελιώτη.

Ο κ. Σβολόπουλος σε δηλώσεις του εξήγησε ότι «ο συγκεκριμένος χάρτης για το Ολοκαύτωμα απεικονίζει μία παράνομη, απ’ άκρου εις άκρον, ναζιστική Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας συντελέστηκε το συγκεκριμένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η οποία ουδέποτε αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα ή τη διεθνή κοινότητα. Αποτελεί ολίσθημα η απόδοση οποιασδήποτε αποδεικτικής αξίας στον παρανοϊκό αυτό σχεδιασμό» Και συμπλήρωσε: «Το βιβλίο είναι αυτονόητα, στο σύνολό του, σαφώς και αταλάντευτα τοποθετημένο υπέρ των ελληνικών απόψεων για την ιστορία της Μακεδονίας».

Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη διευκρίνισαν στην «Κ» ότι πρόκειται για ένα ναζιστικό χάρτη της περιόδου 1933-1945 που και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει τις ελληνικές θέσεις. «Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε σε μία παγκόσμια ιστορία πολλά στοιχεία για την Ελλάδα. Ο χάρτης παρουσιάζει την Ευρώπη, όπως απεικονίζεται από τους ναζιστές» τόνισε από την πλευρά του στην  «Κ» ο κ. Νημάς. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις στην «Κ» στελεχών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρμόδιου, συμβουλευτικού στο υπουργείο Παιδείας φορέα για τη συγγραφή των βιβλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή