Συμβουλές χημικών για την έκλυση διοξινών

Συμβουλές χημικών για την έκλυση διοξινών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι χημικοί για τις επιπτώσεις από τις διοξίνες που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών. Οπως επισημαίνει η Ενωση Ελλήνων Χημικών (Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), διοξίνες που απελευθερώνονται όταν καίγεται ένα δάσος μπορούν να περάσουν στο υπέδαφος, στα νερά και στην τροφική αλυσίδα, απειλώντας τον πληθυσμό με σοβαρές παθήσεις, όπως μεταλλάξεις και τερατογενέσεις. Η Ενωση Ελλήνων Χημικών απευθύνει έκκληση για άμεσα μέτρα: καταγραφή του προβλήματος, ανάλυση δειγμάτων από έδαφος, νερό, καλλιέργειες και ζώα των περιοχών που επλήγησαν και -στην περίπτωση που τα επίπεδα των μικροσωματιδίων είναι απειλητικά- άμεση εφαρμογή προγράμματος αποκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έρευνες, το σύνολο των διοξινών από τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια είναι της τάξης των 100 γραμμαρίων ισοδύναμης τοξικότητας. Η ποσότητα αυτή είναι περίπου ίση με τις ετήσιες βιομηχανικές εκπομπές διοξινών της Γερμανίας. «Η ποσότητα που υπολογίσαμε αφορά πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς», τονίζει στην «Κ» ο διδάκτωρ χημικός, περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου και αντιπρόεδρος της Ενωσης. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Αν οι διοξίνες έχουν καθίσει κάπου στο χώμα, το πέρασμα σε αγροτικές καλλιέργειες ή σε ζώα θα σημαίνει επιπτώσεις ακόμα και σε ανθρώπους», τονίζει ο κ. Νικολάου. «Πρέπει να βρούμε πού πήγε το νέφος. Πρέπει να εντοπιστεί ακριβώς η συγκέντρωση των διοξινών. Να γίνουν χημικές αναλύσεις του εδάφους και όπου βρεθεί να γίνει απορρύπανση του εδάφους ιδίως όταν πρόκειται για αγροτικές εκτάσεις ή βοσκοτόπια προτού αυτές οι επικίνδυνες διοξίνες περάσουν μέσα στην τροφική αλυσίδα», περιγράφει ο κ. Νικολάου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή