Τι θα γίνει με την οικολογική βόμβα του Sea Diamond;

Τι θα γίνει με την οικολογική βόμβα του Sea Diamond;

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οικολογική «βόμβα» για τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης τείνει να μετατραπεί το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς το εσωτερικό του έχει κατακλυσθεί με πετρελαιοειδή, τα οποία σε περίπτωση μετατόπισής του μπορεί να διαρρεύσουν ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, που βρίσκονται στη διάθεση του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και των λιμενικών αρχών, λόγω των υδροστατικών πιέσεων πιθανότατα έχουν προκληθεί ρήγματα στις δεξαμενές καυσίμων, με αποτέλεσμα τα πετρελαιοειδή να έχουν σκορπιστεί στους χώρους ενδιαίτησης και ξενοδοχείου του πλοίου, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένα. Από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, σημειώνεται ότι ενώ η διαρροή πετρελαιοειδών είναι ελεγχόμενη, εν τούτοις η παραμονή του βυθισμένου σκάφους αποτελεί συνεχή οικολογική απειλή για την περιοχή. Το κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται στον βυθό με κλίση, η πλώρη σε βάθος 85 μέτρων και η πρύμνη σε βάθος 140 μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατακρήμνισης π. χ. με μια σεισμική δόνηση.

Στο ναυάγιο, κατά πληροφορίες, συνεχίζονται ακόμη οι λήψεις βίντεο από δύτες, που έχουν ορισθεί από την Εισαγγελία Νάξου ως πραγματογνώμονες, ώστε να συγκεντρωθεί το αναγκαίο υλικό για τη διερεύνηση των αιτιών του ναυαγίου.

Ρόδος και «Dream»

Σε ετοιμότητα «κόκκινου συναγερμού» τέθηκαν χθες το μεσημέρι οι λιμενικές αρχές Ρόδου όταν το κρουαζιερόπλοιο «Dream» (σημαία Μπαχάμες) παρουσίασε κλίση 10 μοιρών μέσα στο λιμάνι του νησιού. Η κλίση παρουσιάσθηκε όταν σημειώθηκε βλάβη στην ηλεκτρομηχανή του σκάφους κατά τη διαδικασία μετακίνησης έρματος από μια δεξαμενή σε άλλη. Η βλάβη αποκαταστάθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία εξισορρόπησης του σκάφους, η οποία διαρκούσε έως αργά χθες το απόγευμα. Οι 930 επιβάτες από το Ισραήλ μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης της Ρόδου. Στην περιοχή εκλήθη και ο νηογνώμονας που παρακολουθεί το κρουαζιερόπλοιο, αναμένοντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επαναφοράς του προκειμένου να το επιθεωρήσουν και να εκδώσουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, ώστε να δοθεί άδεια απόπλου από το τοπικό λιμεναρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή