Σουφλιάς: Οχι σε διχοτόμηση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Σουφλιάς: Οχι σε διχοτόμηση του ΥΠΕΧΩΔΕ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένει στις θέσεις του υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 24 για τα δάση και κατά της δημιουργίας ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς παρά την ανεπανόρθωτη καταστροφή που υπέστη το καλοκαίρι ο δασικός πλούτος της χώρας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα «μπλοκάρει» τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και του Δήμου Ζαχάρως, για ανέγερση ξενοδοχείων σε προστατευόμενη δημόσια έκταση, καθώς αντίκεινται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Μιλώντας χθες με δημοσιογράφους στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Σουφλιάς υπεραμύνθηκε της περιβαλλοντικής διάστασης του υπουργείου του, υποστηρίζοντας τη διατήρηση του παρόντος σχήματος. «Είναι υπέρ του περιβάλλοντος ό,τι είναι κοινό το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Σήμερα είναι μια κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, δεν μπορούμε να συζητάμε για διαχωρισμό. Ενδεχομένως μετά από 2-3 χρόνια, όταν μπουν μπροστά τα πράγματα», ανέφερε. «Σημασία έχει να υπάρχει αρμονία στην αειφορία και την ανάπτυξη και συντονισμός και τα δημόσια έργα να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον». Μάλιστα προκειμένου να υπερασπιστεί το σημερινό μικτό σχήμα επικαλέστηκε τη μετατροπή από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί του υπουργείου Περιβάλλοντος και Οικολογίας σε Περιβάλλοντος, Οικολογίας, Μεταφορών και Ενέργειας.

Ο κ. Σουφλιάς υπεραμύνθηκε και της πάγιας θέσης του υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 24, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες της δεκαετίας του ’60 και όχι του 1945 για τον καθορισμό των δασών. «Για να βάλουμε τάξη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις αεροφωτογραφίες του ’60. Εξάλλου το άρθρο 24 ψηφίστηκε το 1974. Εγώ δεν θέλω να αλλάξει κάτι άλλο», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι οι περί του αντιθέτου απόψεις είναι υποκριτικές και μη ρεαλιστικές. Ωστόσο αυτήν τη φορά ο κ. Σουφλιάς απέφυγε να επαναλάβει τις απόψεις του υπέρ του (νομικού) διαχωρισμού δάσους και δασικής έκτασης, κάτι που από πολλούς εκλαμβάνεται ως «νερό στο κρασί» του Θεσσαλού υπουργού.

Επίσης, ο κ. Σουφλιάς έδωσε σαφές τέλος στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και του Δήμου Ζαχάρως, για δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων σε προστατευόμενη περιοχή. «Δεν είναι δικό μας θέμα η παραχώρηση δημόσιας έκτασης. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για να μη γίνει τίποτα αντίθετο με τους περιβαλλοντικούς κανόνες και τη Natura. Και δεν θα επιτρέψουμε τίποτα περισσότερο», ξεκαθάρισε. Τέλος, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τα χωροταξικά σχέδια και τη θεσμοθέτησή τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή