Καρκινοπαθείς και το δικαίωμα στην τεκνοποίηση

Καρκινοπαθείς και το δικαίωμα στην τεκνοποίηση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ατεκνα ζευγάρια ή νέες γυναίκες που είχαν την ατυχία να εμφανίσουν κακοήθεις παθήσεις σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν ελπίδες να γίνουν γονείς. Τη δυνατότητα διατήρησης της γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες που έως σήμερα στερούσαν οι βλαβερές συνέπειες της θεραπείας κατά του καρκίνου, παρέχουν νέες τεχνικές και ποικίλες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η κατάψυξη (κρυοσυντήρηση) ωαρίων, ωοθυλακίων και εμβρύων, όπως και ωοθηκικού και ορχικού ιστού από άτομα πριν αυτά υποβληθούν σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες, αποτελούν τα νεότερα δεδομένα των ιατρικών εξελίξεων, ενώ πολλά υποσχόμενη μέθοδος είναι η μεταμόσχευση τμήματος ή ολόκληρης της ωοθήκης που ήδη εφαρμόστηκε επιτυχώς. Γυναίκα, για παράδειγμα, στο Βέλγιο, πριν από τρία χρόνια, κατάφερε να κυοφορήσει με εμφύτευση ωοθηκικού ιστού στο δέρμα του αντίχειρα! Παράλληλα, καθώς πληθαίνουν οι κακοήθεις παθήσεις στην προεφηβική ηλικία, όλο και περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν στις μεθόδους κρυοσυντήρησης ωαρίων, ωοθυλακίων ώστε να κυοφορήσουν στο μέλλον μετά τη θεραπεία τους.

Οι εντυπωσιακές εξελίξεις στην ιατρική της ανθρώπινης αναπαραγωγής θα ανακοινωθούν στο συνέδριο «Αναπαραγωγή και καρκίνος», που διοργανώνει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη η Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Λονδίνου για την Ελλάδα και Κύπρο. «Μείζον πρόβλημα τεκνοποιίας υπολογίζεται ότι θα αντιμετωπίσουν στη Θεσσαλονίκη το 2010 περίπου 5.000-6.000 άτομα της αναπαραγωγικής ηλικίας που θα έχουν επιβιώσει ύστερα απο καρκίνο στο παρελθόν. Οι επιθετικές χημειοθεραπείες σε συνδυασμό με ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις έως σήμερα στερούσαν από τα άτομα αυτά το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα αναπαραγωγής», επισήμανε ο κ. Ιωάννης Τζαφέτας, καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας του ΑΠΘ.

Μέχρι τώρα η κατάψυξη σπερματοζωαρίων για μελλοντική χρήση σε άνδρες που υποβάλλονται σε χειρουργικές ή άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, πριν τεκνοποιήσουν, ήταν η μόνη συνήθως διαθέσιμη μέθοδος, διευκρίνισαν οι καθηγητές μαιευτικής κ Α. Λουφόπουλος και Κ. Παπαθανασίου. «Οι νέες εφαρμογές σε συγκεκριμένα κέντρα ή τεχνικές που βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο, δίνουν την ευκαιρία σε καρκινοπαθείς γυναίκες και άνδρες της αναπαραγωγικής ηλικίας, ακόμη και σε κορίτσια της προεφηβικής ηλικίας, να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή