Κάτι ξέραμε για τη Φυλή, αλλά…

Κάτι ξέραμε για τη Φυλή, αλλά…

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενήμερες είναι οι ελληνικές αρχές για την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής της Ελλάδας για τον ΧΥΤΑ της Φυλής, τον επόμενο μήνα. Οι πρώτες επαφές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν προ ενός έτους, ενώ η υπόθεση είχε «παγώσει» προσωρινά. Ο ΕΣΔΚΝΑ πάντως με χθεσινή του ανακοίνωση αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνεται πλημμελής διαχείριση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ σημειώνει ότι ουδέποτε δέχθηκε επίπληξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, η παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωδικαστήριο για τον ΧΥΤΑ Φυλής είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η διαδικασία όχλησης ξεκίνησε περίπου πριν από ένα έτος, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητάει από την ελληνική πλευρά τους περιβαλλοντικούς όρους για τη χωματερή. Η υπόθεση «πάγωσε» προσωρινά· φέτος το ΥΠΕΧΩΔΕ ενημερώθηκε από την Επιτροπή για την επανεκκίνηση της διαδικασίας, για παραβίαση των κοινοτικών Οδηγιών, σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΧΥΤΑ Φυλής κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά λειτουργεί ως κοινή χωματερή. Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει, τον επόμενο μήνα, τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας, ζητώντας από τη χώρα να συμμορφωθεί ως προς την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ, αλλά και ως προς τον τρόπο λειτουργίας του.

Η δημοσιοποίηση από την «Κ» παραπομπής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που διαχειρίζεται τον συγκεκριμένο χώρο. Οπως υποστηρίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση, η λειτουργία του χώρου πληροί όλες τις κοινοτικές προδιαγραφές, χάρη στη λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, αλλά και τη διαρκή περιφρούρηση του ΧΥΤΑ, ώστε να μην καταλήγουν στο χώρο ειδικές κατηγορίες αποβλήτων (λ.χ. νοσοκομειακά απόβλητα). Επίσης, ο ΕΣΔΚΝΑ υποστηρίζει ότι δεν δέχθηκε καμία όχληση από την Επιτροπή για το ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά αντίθετα «όποτε διενεργήθηκε έλεγχος οι εκπρόσωποι της Επιτροπής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των έργων και των λειτουργιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή