Το χρονικό σύλληψης …δασονόμου

Το χρονικό σύλληψης …δασονόμου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαινόμενα διαφθοράς και σχέσεις δοσοληψίας φέρνει στο φως η σύλληψη χθες το πρωί του επί σειρά ετών προϊσταμένου του Δασονομείου Μαρκοπούλου, ο οποίος κατηγορείται για παθητική δωροδοκία. Οπως έγινε χθες γνωστό, ο εν λόγω δασονόμος -το όνομά του δεν ανακοινώθηκε επισήμως από την αστυνομία- συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, την ώρα που παραλάμβανε από μια γυναίκα, κάτοικο Μαρκοπούλου, 5.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα προκειμένου να συντάξει ευνοϊκή έκθεση αυτοψίας, σχετικά με τον χαρακτήρα έκτασης στην περιοχή «Μερέντα» Μαρκοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, ο συλληφθείς πραγματοποιούσε προδικαστική εισαγγελική έρευνα σχετικά με κατηγορίες σε βάρος της γυναίκας, για καταπάτηση δασικής έκτασης στην περιοχή της Μερέντας. Σημειώνεται ότι εφόσον αποδεικνυόταν ότι επρόκειτο για δασική έκταση, η κυριότητά της ανήκει στο Δημόσιο.

Σε συνάντηση που είχε μαζί της για το θέμα το πρωινό της περασμένης Παρασκευής, απαίτησε από αυτήν το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου να την απαλλάξει από τις όποιες κατηγορίες ή δικαστικές περιπέτειες, συντάσσοντας ευνοϊκή έκθεση αυτοψίας. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίστηκε την υπόθεση, δήλωσε για το θέμα: «Η γυναίκα φέρεται να είχε καθαρίσει αγροτικό δρόμο προκειμένου να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε σπίτι που διατηρούσε στο σημείο. Ο δασονόμος όμως έκρινε ότι προχώρησε σε καταπάτηση δασικής έκτασης και διέταξε έρευνα». Το συμβάν καταγγέλθηκε στην Αστυνομία και αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη σύλληψη του επίορκου δασονόμου. Προσημειώθηκε το ποσό των 5.000 ευρώ. το οποίο η γυναίκα παρέδωσε στον δασονόμο. Αμέσως μετά, στο γραφείο του εισέβαλαν αστυνομικοί οι οποίοι και τον συνέλαβαν. Ο τελευταίος, μάλιστα, τους υπέδειξε το σημείο κάτω από το… χαλί που είχε κρύψει επιμελώς τα χρήματα. Μετά την αποκάλυψη του συμβάντος, η υποδιεύθυνση Ασφαλείας πραγματοποιεί έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή του δασονόμου αλλά και άλλων υπαλλήλων της υπηρεσίας σε παρόμοιες υποθέσεις.

Η καταπάτηση δασικής έκτασης αποτελεί ουσιαστικά καταπάτηση έκτασης του Δημοσίου και κατ’ αυτήν την έννοια το δασαρχείο μπορεί να κινήσει ποινική διαδικασία εναντίον του πολίτη- καταπατητή. Μάλιστα συχνά η καταπάτηση πιστοποιείται όταν ο ίδιος ο πολίτης καταφύγει στο δασαρχείο για να ζητήσει τη λεγόμενη «πράξη χαρακτηρισμού» προκειμένου να μπορέσει να οικοδομήσει επί της συγκεκριμένης έκτασης. Εφόσον τα δάση και οι δασικές εκτάσεις δεν είναι αυστηρά οριοθετημένες, το παράθυρο στη δοσοληψία είναι «ανοιχτό». «Υπάρχει πολυνομία οπότε δεν μπορείς να λειτουργήσεις αντικειμενικά και κάνεις εκτιμήσεις. Οταν αρχίζει η εκτίμηση, τότε ξεκινούν τα προβλήματα» λέει στην «Κ» δασάρχης που έχει βρεθεί πολλές φορές σε αντίθεση με τους πολίτες για ανάλογα θέματα.

Πάντως, όπως εξηγούν άνθρωποι του χώρου, συνήθως σε τέτοιου είδους υποθέσεις όσοι παρανομούν στην πραγματικότητα «διαχειρίζονται τη νομιμότητα». Εκμεταλλευόμενοι δηλαδή την ασάφεια και την πολυπλοκότητα του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στον χαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, παρουσιάζουν στον πολίτη την υπόθεσή του ως «δύσκολη» με πολλά προβλήματα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για υπόθεση ρουτίνας.

«Ανάλογα προβλήματα σχετίζονται με την έλλειψη δασικών χαρτών και δασολογίου, η σύνταξη των οποίων αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου έτσι ώστε να μην υπάρχει ο χώρος για την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων κ. Νίκος Μπόκαρης.

Εφόσον ο δασικός χώρος ήταν καθορισμένος, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα για την άσκηση «πίεσης» ούτε από την πλευρά των πολιτών ούτε από την πλευρά των δημόσιων λειτουργών. «Και έτσι οι δασικοί υπάλληλοι θα είχαν τη δυνατότητα να ασχολούνται με την προστασία του δάσους αντί να τρέχουν στα δικαστήρια» τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή