300.000 στρέμματα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έγιναν στάχτη

300.000 στρέμματα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έγιναν στάχτη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιβαλλοντικό «κόστος» των πυρκαγιών της Πελοποννήσου αποτυπώνει έκθεση της WWF Ελλάς που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι συνολικά καμένες εκτάσεις στην περιοχή, φτάνουν τα 1.772.654 στρέμματα εκ των οποίων περισσότερα από 300.000 αποτελούν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000. Η οργάνωση ανακοίνωσε χθες, ότι θα παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη της κατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Καραβέλας «η σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής επλήγη σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο δεν ανησυχούμε για το τι θα κάνει η φύση από εδώ και στο εξής, αλλά ο άνθρωπος». Στο πλαίσιο της διαρκούς επαγρύπνησης η WWF Ελλάς θα οργανώσει βάση δεδομένων για το φυσικό περιβάλλον της χώρας και το πλαίσιο προστασίας του. Με δορυφορικές λήψεις των περιοχών ανά διαστήματα θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις ενδεχόμενες προσπάθειες αλλαγών στις χρήσεις γης. Οπως επίσης ανακοίνωσε η WWF Ελλάς αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες θα συστήσει νομική ομάδα τους «Συνήγορους Για το Περιβάλλον», η οποία θα αναλάβει την τεκμηρίωση των υποθέσεων που αφορούν περιβαλλοντικές παραβάσεις προκειμένου αυτές να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Επιστήμονες της οργάνωσης πραγματοποίησαν αυτοψία στις καμένες περιοχές της Πελοποννήσου καταγράφοντας τις απώλειες, από την άποψη του περιβάλλοντος, ειδικότερα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Διαχείρισης Τηλεπισκόπησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνέταξαν τον οικολογικό χάρτη της καταστροφής. Από το σύνολο των εκτάσεων που κάηκαν το 55% είναι δάση και δασικές εκτάσεις, το 41% γεωργικές καλλιέργειες και το 1% τεχνητές επιφάνειες, οικισμοί, δρόμοι, γήπεδα κ.τ.λ. Σημαντικό πλήγμα όπως είναι φυσικό έχει δεχθεί η χλωρίδα, ο χρόνος αποκατάστασης της οποίας ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο άμεσα θα πληγεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων ενώ είναι σίγουρο ότι θα επακολουθήσουν και άλλες καταστροφές όπως πλημμύρες αφού η επιφανειακή απορροή των υδάτων αναμένεται να αυξηθεί έως και 30%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σημαντικό πλήγμα δέχθηκαν οι βιότοποι του τσακαλιού, 4 από τα 5 είδη ενδημικής σαύρας του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, οι χερσαίες χελώνες, οι σκαντζόχοιροι και πολλά άλλα ζώα. Οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές μπορεί να είναι σημαντικές όμως μακροπρόθεσμα η ανάκαμψη της χλωρίδας και της πανίδας στις περιοχές εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση των γειτονικών άκαυτων περιοχών αλλά και από τη διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων γης. Σε αυτή την κατεύθυνση, το WWF Ελλάς δεσμεύεται ότι για την επόμενη τριετία θα αναλάβει σειρά δράσεων με στόχο την ολοκληρωμένη δασοπροστασία, υποκαθιστώντας μάλιστα το ρόλο της πολιτείας.

Η πολιτική βούληση

Αλλωστε όπως τόνισε παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων κ. Νίκος Μπόκαρης από την πλευρά της πολιτείας «ούτε υπήρχε, ούτε φαίνεται ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Δεν υπάρχει καμιά διάθεση για ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και το ίδιο κομφούζιο που επικρατούσε πριν από τις πυρκαγιές ισχύει και τώρα».

Την προσπάθεια του WWF Ελλάς για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων υποστηρίζει ο «Σκάι», που συνεργάζεται όπως και η «Καθημερινή» με την περιβαλλοντική οργάνωση, όσον αφορά την αναγέννηση των καμένων δασών στην Πάρνηθα με το «Παρατηρητήριο Πάρνηθα» που έχει συσταθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή