Μαύρη θάλασσα σαν… αίμα στην Καλαμάτα

Μαύρη θάλασσα σαν… αίμα στην Καλαμάτα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάμαυρη έγινε η θάλασσα της Μεσσηνίας εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων τέφρας που μεταφέρθηκαν εκεί από τον Ταΰγετο μετά τις πρόσφατες βροχές, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους λόγω των διοξινών και των άλλων τοξικών υλικών που κρύβονται στα φερτά υλικά. Η Καλαμάτα είναι ανάστατη από το γεγονός και αγωνιά για τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό στη δημόσια υγεία. Οι διφορούμενες απόψεις τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων (καθησυχαστικές από τη μια, ανησυχητικές από την άλλη), καθώς και η σιγή ιχθύος που σε γενικές γραμμές τηρούν απέναντι στο πρόβλημα τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας επιτείνουν την ανησυχία αυτή.

«Η Νομαρχία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα την ώρα που η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας τονίζει ότι έπειτα από μετρήσεις που πραγματοποίησαν συνεργεία της διαπίστωσαν αυξημένη ρύπανση σε ποτάμια και πηγές» σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Στέφανος Κουνιάδος πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας και της τοπικής Ενωσης Καταναλωτών και προσθέτει: «Επικρατεί μεγάλη σύγχυση.

Αναμένουμε μια υπεύθυνη απάντηση και απευθύνουμε έκκληση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Υγείας, τον ΕΦΕΤ και τον Δημόκριτο να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και να πουν στους πολίτες εάν υπάρχει πρόβλημα και τι πρέπει να προσέχουν».

Ανησυχία και στη Λακωνία

Σημαντικά είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που καταγράφονται και στη γειτονική Λακωνία, καθώς σε 4.500 τόνους εκτιμάται η ποσότητα της στάχτης που παρήγαγαν οι πυρκαγιές στον Πάρνωνα όπου κάηκαν 216 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Τεχνική έκθεση που συνέταξε για την περιοχή επιστημονική ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης υπό τον καθηγητή κ. Νίκο Νικολαΐδη δείχνει ότι στις πυρόπληκτες περιοχές καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις φωσφόρου και αμμωνίας στο νερό, καθώς επίσης χαλκού, καδμίου και αρσενικού με σαφείς επιδράσεις στο οικοσύστημα. Στην έκθεση αναφέρεται «ότι κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων εκχυλίστηκαν από την τέφρα σημαντικά φορτία αμμωνιακού αζώτου που έχουν την ιδιότητα να μετατρέπονται σε νιτρικά, απειλώντας με ευτροφισμό τους επιφανειακούς και υπόγειους υδάτινους αποδέκτες. Επιπροσθέτως, τα βαρέα μέταλλα που συσσωρεύτηκαν με την καύση των δένδρων και των φυτών μεταφέρονται στα μη πυρόπληκτα τμήματα μέσω του αέρα και της βροχής».

Επιπτώσεις στην κτηνοτροφία

Πέραν, όμως, της ρύπανσης στα ύδατα ή στη γη, μεγάλη είναι και η ατμοσφαιρική επιβάρυνση. Οπως επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης «το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο που απελευθερώθηκαν από τις πυρκαγιές συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας, τα οξείδια του αζώτου και το διοξείδιο του θείου προκαλούν οξύτητα της βροχής, ενώ τα σωματίδια καπνού και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάθρακες προκαλούν σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης, οι φωτοχημικές αντιδράσεις των αρχικών εκπομπών από την καύση της βιομάζας μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή δευτερογενών ρύπων όπως το όζον».

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις στην κτηνοτροφία της Λακωνίας (και των άλλων πυρόπληκτων νομών), καθώς για να ξαναδημιουργηθεί η βλάστηση και να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον θα πρέπει να απομακρυνθούν τα περίπου 25 χιλιάδες αιγοπρόβατα, ενώ τονίζεται ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έλθουν τα ζώα σε επαφή με την τοξική τέφρα. Συστήνεται δε να δημιουργηθούν «κτηνοτροφικά πάρκα» και να επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι που θα πουλήσουν τα ζώα άμεσα και δεν θα ξαναδημιουργήσουν το κοπάδι τους για τα επόμενα τρία χρόνια (κάτι σαν κτηνοτροφική «αγρανάπαυση» περιορισμένης χρονικής διάρκειας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή