Ελλάς-Γαλλία συμμαχία κατά καταστροφών

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία κατά καταστροφών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας Γάλλων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, που έως το τέλος του έτους θα καταθέσει δέσμη προτάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Henri Masse, γενικός διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Γαλλίας που επισκέφθηκε τη χώρα. Ο κ. Masse προανήγγειλε τη σύσταση ομάδας δράσης με τη συμμετοχή επίλεκτων αξιωματικών της 1ης ΕΜΑΚ και της αντίστοιχης 7ης της Brignole, με δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες. Ενα «πρωτοποριακό» όπως το χαρακτήρισε «πείραμα», που σε περίπτωση επιτυχίας θα αποτελέσει προπομπό για τη μελλοντική σύσταση ευρωπαϊκού πυροσβεστικού σώματος. Αναφερόμενος στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, ο κ. Masse απέδωσε την πρωτοφανή καταστροφή στη διασπορά αρμοδιοτήτων και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα το γαλλικό μοντέλο διαχείρισης κρίσεων, στο οποίο ρόλο «απόλυτου» συντονιστή έχει η Πολιτική Προστασία. «Αποφασίσαμε τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας (σ.σ. τα μέλη της θα οριστούν την ερχόμενη εβδομάδα), η οποία έως το τέλος του έτους θα προτείνει μέτρα για την προστασία των πληθυσμών από φυσικές καταστροφές» δήλωσε ο Γάλλος γενικός διευθυντής Πολιτικής Προστασίας και συμπλήρωσε: «Παρότι το μοντέλο που εφαρμόζουμε τα τελευταία 30 χρόνια έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι έχουμε το μονοπώλιο της γνώσης. Είναι απαραίτητο να ανταλλάξουμε εμπειρίες με τους Ελληνες. Οι κίνδυνοι και οι απειλές από τις κλιματικές αλλαγές είναι κοινοί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Ο,τι συνέβη φέτος στην Ελλάδα θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στη Γαλλία». Ερωτηθείς σχετικά με το γαλλικό μοντέλο διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών ο κ. Masse μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν νοείται Πυροσβεστική, Αστυνομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση να δρουν ξεχωριστά. Απαιτείται κεντρικός συντονισμός των δυνάμεων, ρόλο που έχει η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας», ενώ αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας σχολίασε ότι «ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων αποτελεί πρόβλημα, όπως απέδειξε η εμπειρία του φετινού καλοκαιριού».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Masse στη Ελλάδα υπεγράφη (και θα κυρωθεί μέσα σε διάστημα ενός μηνός) διοικητικό συμφωνητικό που προβλέπει την κοινή χρήση από τις πυροσβεστικές δυνάμεις Γαλλίας και Ελλάδας του στόλου των Canadair των δύο χωρών. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου Γάλλοι και Ελληνες πιλότοι θα πραγματοποιούν κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή