Αποκαλύψεις για Ζωνιανά από τα ελικόπτερα ΕΛ.ΑΣ.

Αποκαλύψεις για Ζωνιανά από τα ελικόπτερα ΕΛ.ΑΣ.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες «πολέμου» περιγράφουν στην «Κ» άτομα που συμμετείχαν στις από αέρος επιχειρήσεις εντοπισμού χασισοφυτειών στον ορεινό Μυλoπόταμο και αποδίδουν τη φετινή μείωση του αριθμού των κατασχεθέντων δενδρυλλίων, όχι στον περιορισμό των πτήσεων, αλλά στις νέες τεχνικές που υιοθέτησαν οι χασισοκαλλιεργητές για να δυσκολέψουν τις διωκτικές αρχές.

«Δεν έχει υπάρξει καλοκαίρι που να μην δεχτούμε πυρά από το έδαφος», αναφέρει στην «Κ» καλά πληροφορημένη πηγή, «είμαστε αναγκασμένοι να πετάμε χαμηλά, μέσα από χαράδρες και με πολύ μεγάλες ταχύτητες με κίνδυνο της ζωής μας» προσθέτει.

Αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρουν αστυνομικοί κύκλοι, οι χασισέμποροι «έσπασαν» φέτος τις μεγάλες καλλιέργειες σε πολλές μικρότερες, ώστε να είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν από αέρος. «Αντί για 1.000 δένδρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή έφτιαξαν πολλές μικρές φυτείες των 30 – 40 δενδρυλλίων. Κρύβονται ευκολότερα ανάμεσα σε άλλα δένδρα και εάν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και εκριζώσουμε τη μία θα τους μείνουν οι υπόλοιπες. Περιορίζουν το μέγεθος της ζημιάς», εξηγούν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι χασισέμποροι της Κρήτης άρχισαν να καλλιεργούν φέτος το λεγόμενο ολλανδικό υβρίδιο. Δεν αναπτύσσεται σε ύψος καθώς έχει τη μορφή θάμνου και επιπλέον το «έτοιμο» χασίς που παράγει πωλείται σε τιμή πολλαπλάσια του ελληνικού. «Αιφνιδιαστήκαμε, καθώς αντίθετα με τα παραδοσιακά δένδρα που φτάνουν σε ύψος ακόμα και τα 4 μέτρα αυτό έχει τη μορφή θάμνου και εντοπίζεται δυσκολότερα. Τα μελετήσαμε, όμως, και πλέον την επόμενη χρονιά θα είμαστε προετοιμασμένοι» αποκαλύπτουν στην «Κ» άτομα που συμμετείχαν στις έρευνες.

Εκεί άλλωστε αποδίδεται η φετινή, σημαντική μείωση του αριθμού των κατασχεθέντων δενδρυλλίων χασίς, καθώς στην περιοχή του Μυλοποτάμου εκριζώθηκαν λιγότερα από 1.000 δέντρα, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους άγγιξε τα 9.000.

«Εντοπίσαμε τον ίδιο αριθμό φυτειών, όμως καθεμιά απ’ αυτές είχε από 30 έως 40 δένδρα. Δεν είναι δυνατόν να εντοπίζουμε μικρές φυτείες και να μας διαφεύγουν άλλες των 500 ή 1.000 δέντρων. Η συνολική διάρκεια των πτήσεων ήταν ίδια με τα προηγούμενα έτη. Αυτό προκύπτει άλλωστε από τα φύλλα πορείας και τα δεδομένα που έχουν καταχωρισθεί στα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου», λένε καλά πληροφορημένες πηγές και επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιπταμένων των Σωμάτων Ασφαλείας κ. Γιάννης Συριόπουλος.

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Συριόπουλος τονίζει ότι «η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει απαρέγκλιτα εδώ και μια τετραετία πρόγραμμα από αέρος επιτήρησης» και υποστήριξε ότι φέτος δεν υπήρξε καμία απόκληση στον συνολικό χρόνο πτήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συνεχίστηκαν, στο μεταξύ, και χθες οι αστυνομικές έρευνες στην περιοχή του Μυλοποτάμου, δίχως πάντως να φέρουν στο φως αξιοποιήσιμα ευρήματα. Σημαντικές, ραγδαίες, εξελίξεις αναμένονται από τη δικαστική κυρίως διερεύνηση της υπόθεσης και την εξέταση των όπλων που έχουν εντοπιστεί και σταλεί για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή