Η διάρκεια σπουδών, τα ιδιωτικά ΑΕΙ και ο κομματισμός

Η διάρκεια σπουδών, τα ιδιωτικά ΑΕΙ και ο κομματισμός

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει πολλές ρυθμίσεις που η εφαρμογή τους αποτελεί πρωτοβουλία των ΑΕΙ, όπως η κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού όπου δεν υπάρχει. Από τα 29 άρθρα του ισχύοντος νόμου τρία συζητήθηκαν. Το άρθρο για τον προγραμματισμό των πανεπιστημίων, που βρήκε τις πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων απροετοίμαστες, ώστε να δοθεί εξαρχής βραχεία περίοδος χάριτος (Φεβρουάριος 2008). Το άρθρο για τις εκλογές των ΔΕΠ, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται το 1/3 των εκλεκτόρων να προέρχονται από τμήματα διαφορετικά εκείνου στο οποίο βρίσκεται ο κρινόμενος. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η σμίκρυνση των εκλεκτορικών σωμάτων σε 11, ώστε οι εξωτερικοί που συνήθως δεν… προθυμοποιούνται να ταξιδεύουν, να είναι μόνο 3. Το άρθρο για την κατάργηση του μοναδικού συγγράμματος, η λειτουργία του οποίου επίσης αναβλήθηκε, για να προετοιμαστούν καλύτερα τα ιδρύματα να το εφαρμόσουν. Ολα τα άλλα άρθρα δεν προκαλούν, καθώς φαίνεται, προβλήματα. Οι παρεπιδημούντες γνωρίζουν ότι η αντίθεση της ΠΟΣΔΕΠ και ορισμένων κομματικών οργανώσεων αφορά τα άρθρα που μειώνουν την επιρροή τους στα ΑΕΙ. Στο άρθρο που καθιστά την εκλογή των πρυτανικών αρχών υπόθεση όλων των φοιτητών, και όχι μόνο των κομμάτων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, και βέβαια ο καθορισμός της διάρκειας των σπουδών που καταργεί τον βιότοπο των πολιτευτών φοιτητών – την ισοβιότητα στο πανεπιστήμιο. Καλό θα ήταν η διάρκεια, που εξακολουθεί να είναι μεγάλη (9 αντί 4 ετών), μελλοντικά να περιοριστεί κι άλλο. Η μέγιστη, βέβαια, φασαρία γίνεται για την ισχύ της αξιολόγησης, που καθορίζεται από άλλο νόμο και το επίμαχο άρθρο 16 του Συντάγματος, που θα απασχολήσει τον νομοθέτη μελλοντικά. Καθώς ελάχιστοι από τους πολέμιους διαβάζουν τους νόμους, πολλοί από αυτούς νομίζουν ότι η κατάργηση της απαγόρευσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων βρίσκεται στον νόμο-πλαίσιο. Η ΠΟΣΔΕΠ, μάλιστα, καλλιεργεί αυτή την εντύπωση γιατί δεν τολμάει να καταγγείλει την δημοκρατική ρύθμιση της καθολικής ψηφοφορίας για τις πρυτανικές αρχές.

Οταν η κυβέρνηση ρυθμίσει άλλες προτεραιότητες της, όπως το ασφαλιστικό, θα επανέλθει στα ζητήματα της εκπαίδευσης και μάλιστα του μεγαλύτερου προβλήματος που αποτελεί η δευτεροβάθμια. Η επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) κατέθεσε εδώ και πολύ καιρό πρόταση αναμόρφωσης και περιμένουμε να ζητηθεί στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ελπίζουμε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα απέχει από τις συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ και ότι θα διατυπώσει προτάσεις σε γλώσσα κατανοητή στο νομοθέτη. Οι καλών προθέσεων γενικόλογες εξαγγελίες δυστυχώς δε χωράνε σε νομοσχέδια. Πάντως, αν ο παρών νόμος-πλαίσιο λειτουργήσει χωρίς παλινδρομήσεις για 6-8 χρόνια, η εξομάλυνση των ΑΕΙ θα γίνει αισθητή.

*Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), Αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή