Παρατηρητήριο Πάρνηθα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωτήσαμε τον δασάρχη Πάρνηθας κ. Γιώργο Αμοργιανιώτη για την κατάσταση που επικρατεί στον εθνικό δρυμό μετά τις πρόσφατες βροχές.

Μάθαμε ότι αν και έριξε πολλή βροχή στην Πάρνηθα, τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα, άντεξαν. Οπως είπε ο δασάρχης «δεν κατέβηκε τίποτα κάτω, ούτε από την πλευρά του Μενιδίου ούτε από την πλευρά του Ασπροπύργου.

Ακούσαμε ότι υπάρχουν πολλές εθελοντικές προσφορές όσον αφορά στη δεντροφύτευση στην Πάρνηθα. «Ομως, πρέπει να οργανωθούν συγκεκριμένες ομάδες που θα λειτουργήσουν κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες. Δεν έχει νόημα να ανεβαίνει ο καθένας και να φυτεύει.

Πληφορηθήκαμε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αναδάσωση της Πάρνηθας. Κάποια δέντρα θα φυτευτούν. Επίσης, φέτος, μαζεύτηκαν σπόροι από τα καμένα στις περιοχές της Ελάτης αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα δεν υπήρχε «πληροκαρπία», δηλαδή πολλοί σπόροι. Ακόμα και αυτοί που συγκεντρώθηκαν, όμως, θα φυτευτούν και θα φιλοξενηθούν σε φυτώριο για τρία χρόνια. Μικρά ελατάκια, ύψους μόλις τριών εκατοστών θα φυτευτούν στη συνέχεια στην Πάρνηθα. «Και από αυτά όμως τελικά θα επιζήσει μόνο το 20%», λέει ο κ. Αμοργιανιώτης. «Χρειάζονται πολλά χρόνια, πολλή υπομονή και πολλά χρήματα για να αναδασωθεί η Πάρνηθα στις περιοχές που υπήρχε ελάτη. Οπου ήταν πεύκο δεν θα επέμβουμε», επισημαίνει.

Σας περιμένουμε σήμερα στην προγραμματισμένη αναδάσωση της περιοχής των Καλυβίων που διοργανώθηκε από τον Δήμο Καλυβίων με τη συνεργασία του Παρατηρητηρίου Πάρνηθα. Οσοι πιστοί προσέλθετε. Σημεία συνάντησης στις 10 π.μ.: Δημαρχείο Καλυβίων και Παιδικός Σταθμός και Λεωφόρος Καλυβίων – Αναβύσσου, Ολυμπιακό χωριό (4ο χιλιόμετρο Λεωφ. Καλυβίων – Αναβύσσου). Οι εθελοντές μπορούν να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα για τη δεντροφύτευση εργαλεία -σκαλιστήρι, φτυάρι- καθώς τα εργαλεία που θα παρέχει ο δήμος είναι περιορισμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή