Ειδικοί… κάδοι απόσυρσης φαρμάκων

Ειδικοί… κάδοι απόσυρσης φαρμάκων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πέταξέ το εδώ για να σώσεις το περιβάλλον». Αυτό το μήνυμα δεν αναφέρεται σε κουτάκια από αναψυκτικά ή σε μπαταρίες, αλλά σε… «οικιακά» φάρμακα που είτε έχουν λήξει, είτε είναι πλέον άχρηστα. Αναγράφεται σε ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα σε περίπου 400 φαρμακεία των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, σε μία προσπάθεια ασφαλούς διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων. H τοποθέτηση των κάδων έγινε από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με φαρμακευτικούς συλλόγους, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες. Είναι γεγονός ότι σε κάθε σπίτι υπάρχουν φάρμακα που είτε έχουν λήξει, είτε δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν και τα οποία καταλήγουν μαζί με τα οικιακά απορρίμματα σε χωματερές, μολύνοντας το χώμα και τον υδροφόρο ορίζοντα και απειλώντας -κατ’ επέκταση- τη Δημόσια Υγεία. Και αυτό διότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα συλλογής και καταστροφής τους, όπως συμβαίνει με τα ληγμένα σκευάσματα των φαρμακείων (ιδιωτικών και νοσοκομειακών). Οπως εξήγησε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετούν τα άχρηστα οικιακά φάρμακα. Ο συνεταιρισμός θα περισυλλέγει τα φάρμακα και θα τα προωθεί προς καταστροφή μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Προς το παρόν η ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι μεγάλη. «Εως ότου γίνει συνείδηση στους πολίτες ότι μπορούν να απαλλάσσονται από τα άχρηστα φάρμακα, χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον, θα χρειαστεί χρόνος», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Το κενό στη διαχείριση των οικιακών φαρμάκων είχε αναδείξει πρόσφατα μέσω της «Κ» ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Γιώργος Κιοσές, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία πανελλαδικού προγράμματος συλλογής των άχρηστων οικιακών φαρμάκων. Στην πρόταση αυτή έχει ανταποκριθεί θετικά και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων που έχει δηλώσει και την πρόθεση να υποστηρίξει το όλο σύστημα. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Κιοσές, η εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης των άχρηστων οικιακών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην πιο ορθολογική κατανάλωσή τους. «Οταν ο πολίτης καταλάβει τον όγκο των φαρμάκων που πετάγεται, τότε θα γίνει πιο ευαίσθητος στα φάρμακα που αγοράζει και καταναλώνει», σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή