Ευθύνες για την απάντληση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απάντληση των πετρελαιοειδών που βρίσκονται στις δεξαμενές του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στη Σαντορίνη αποτελεί αταλάντευτη θέση του δήμου, αλλά και των πολιτών του νησιού που προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Τα παραπάνω τόνισε στην «Κ» η δικηγόρος κ. Σοφία Κίτσιου, εκπρόσωπος του δήμου, δεδομένου ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία στις αρχές του χρόνου δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τις εργασίες απορρύπανσης.

Συγκεκριμένα, από τις 4 Ιανουαρίου 2008 έχουν σταματήσει οι εργασίες της επιφανειακής απορρύπανσης στην περιοχή της καλντέρας εφόσον, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Louis Hellenic Cruises, «η επιχείρηση καθαρισμού ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία». Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) αντέδρασε (έγγραφο 9/1/2008) ζητώντας από την εταιρεία να προχωρήσει όσον αφορά την απάντληση, έκτοτε όμως δεν έχει πραγματοποιήσει περαιτέρω ενέργειες πέραν των τυπικώς επιβαλλομένων προστίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μελέτη που έχει το ΥΕΝ, η απάντληση υπό προϋποθέσεις κρίνεται εφικτή. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες Smith Salvage και Frank Mohn έχουν αποστείλει θετικές γνωμοδοτήσεις όσον αφορά την απάντληση των καυσίμων

Την ίδια στιγμή η διαρροή πετρελαιοειδών από το ναυάγιο -έστω και μικρή- συνεχίζεται καθημερινά, ενώ η εισαγγελία Νάξου εξετάζει ποια προληπτικά μέσα έχουν ληφθεί για την αποφυγή περαιτέρω μόλυνσης.

Αν και το θέμα της απάντλησης από την πλευρά της εταιρείας επιχειρείται να παρουσιαστεί ως «τετελεσμένο» εφόσον, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, αυτή, δεν είναι δυνατή, εκπρόσωποί της βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Σαντορίνης μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας και φορέων του δήμου, συζητήθηκε η εξέλιξη της διαδικασίας απορρύπανσης. Την ίδια στιγμή κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνικοί της εταιρείας για μία ακόμα φορά δήλωσαν ότι δεν είναι δυνατή η απάντληση των πετρελαιοειδών. «Επιμένουμε στην υλοποίηση της μελέτης απάντλησης, ακόμα και αν δεν είναι δυνατό να «βγει» το σύνολο των καυσίμων, σε σχέση με την τακτική του ισόβιου «σφουγγαρίσματος» στην επιφάνεια της θάλασσας», λέει χαρακτηριστικά η κ. Κίτσιου. Οπως προσθέτει, «παρά τις τεχνικές δυσκολίες και παρά το μεγάλο κόστος, αξίζει για την περίπτωση της Σαντορίνης, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα της απάντλησης και τελικά της ανέλκυσης». Σύμφωνα πάντως με την τελευταία έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που αφορά την ρύπανση της θάλασσας στη Σαντορίνη από το ναυάγιο, αυτή χαρακτηρίζεται προς το παρόν αμελητέα, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν οι υδροληψίες και να παρακολουθείται η κατάσταση.

Στις αρχές της εβδομάδας, πιθανότατα και τη Δευτέρα, κλιμάκιο του ΥΕΝ θα μεταβεί στη Σαντορίνη προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους φορείς του νησιού για τις εξελίξεις όσον αφορά το ναυάγιο του Sea Diamond. Στις 17 Φεβρουαρίου πρωτοβουλία πολιτών έχει προγραμματίσει διαδήλωση στην κεντρική πλατεία των Φηρών με τη συμμετοχή και των σχολείων του νησιού, προκειμένου να διεκδικήσουν την απάντληση των καυσίμων, αλλά και την ανέλκυση του ναυαγίου για την αποφυγή περαιτέρω μόλυνσης. Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο έχει σκαλώσει σε ξέρα στον βυθό και είναι πολύ πιθανό κατρακυλώντας σε μεγαλύτερο βάθος να διαρρεύσουν οι ποσότητες των καυσίμων που βρίσκονται εγκλωβισμένες στις δεξαμενές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή