Συνελήφθη ο Ελληνας πλοιοκτήτης

Συνελήφθη ο Ελληνας πλοιοκτήτης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν πεπεισμένοι για την εμπλοκή του Ελληνα πλοιοκτήτη στη διακίνηση των τριών και πλέον τόνων κοκαΐνης, που εντοπίστηκαν νύχτα Πέμπτης ανοιχτά της Γουινέας, εμφανίζονται αξιωματικοί της αστυνομίας και του Λιμενικού. Το «Junior», πρώην «Αθανάσιος Α» (1889 Ν.Π. πριν αποκτήσει σημαία Παναμά) εθεωρείτο ύποπτο ήδη από το 2001. Στην κατοχή του σημερινού του ιδιοκτήτη περιήλθε μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Ενώ βρισκόταν στον Πειραιά, στις 17/1/2007 απέπλευσε με κατεύθυνση τη Μάλτα και για ένα χρόνο εργαζόταν σε διαδρομές μεταξύ Σιέρα Λεόνε και Λιβερίας, όταν εξαγοράστηκε από τον σημερινό της ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από τις ελληνικές αρχές.

Συλληφθείς είναι ο 37χρονος επιχειρηματίας, που ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό μέχρι πριν από λίγους μήνες. Στην ιδιοκτησία του εμφανίζονται -σύμφωνα με την αστυνομία- δύο offshore εταιρείες με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ και δύο πλοία. Οι υπάλληλοι της εταιρείας, που βρίσκεται επί της Λ. Συγγρού, δήλωσαν στην «Κ» πως δεν ήξεραν για καμία παράνομη δραστηριότητα, πως το πλοίο είχε επινοικιαστεί νόμιμα και πως περιμένουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Σύμφωνα με τις Αρχές, τα χαρτιά που υπέδειξε ο ιδιοκτήτης εμφανίζουν το πλοίο νοικιασμένο για ένα μήνα επί 1.250 ευρώ τη μέρα, ποσόν που θεωρείται αρκετά χαμηλό για ενοικίαση του σκάφους χωρίς το πλήρωμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον τελευταίο καιρό ο πλοιοκτήτης αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ανάμεσα στους εννέα συλληφθέντες, που βρίσκονταν πάνω στο «Junior» όταν πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση των γαλλικών αρχών ήταν και δύο Ελληνες, ο πλοίαρχος (κατά δήλωσή του) και ο πρώτος μηχανικός. Ο δεύτερος μάλιστα φέρεται να είναι η άκρη του νήματος που οδήγησε στον εντοπισμό του παράνομου φορτίου. Είχε εμπλακεί παλιότερα σε αντίστοιχη υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών («Αρχάγγελος», 1995) και βρισκόταν στο στόχαστρο των αρχών ασφαλείας. Οταν ο ίδιος μαζί με τρεις ακόμα Ελληνες ναυτικούς ταξίδεψαν στη Δ. Αφρική τον περασμένο Νοέμβριο, σήμανε συναγερμός και τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση ενώ ενημερώθηκαν και οι διεθνείς αρχές. Η φόρτωση της κοκαΐνης έγινε μεσοπέλαγα από άγνωστο σκάφος, πιθανόν μικρό αλιευτικό, ενώ το πλήρωμα πέταξε στη θάλασσα το φορτίο όταν έγινε αντιληπτή η επιχείρηση, αλλά σκάφη του γαλλικού ναυτικού το περισυνέλεξαν άμεσα. Αυτή τη στιγμή ρυμουλκείται φρουρούμενο με πιθανή κατεύθυνση κάποιο γαλλικό λιμάνι.

Ο εντοπισμός των τριών τόνων κοκαΐνης είναι η πέμπτη πιο μεγάλη ποσότητα που εντοπίστηκε με τη συμμετοχή των ελληνικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή