Οικολογική «ζεύξη» για τον Κορινθιακό

Οικολογική «ζεύξη» για τον Κορινθιακό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οικολογική «ζεύξη» του Κορινθιακού Κόλπου επιχειρούν αύριο περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών από τους νομούς που βρέχονται από την κλειστή θάλασσα. Με σύνθημα «Ολοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Κορινθιακό» συναντιούνται αύριο Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στις 1 μ.μ., στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Πομπές αυτοκινήτων θα ξεκινήσουν από το πρωί και αφού διασχίσουν χωριά και πόλεις, θα φτάσουν στο σημείο συνάντησης. Την πρωτοβουλία έχουν πάρει η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου, η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, η Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού (νομού Κορινθίας), το Παναιτωλοακαρνανικό Μέτωπο για το Περιβάλλον, η Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Δεσφίνας (νομού Φωκίδας) και κινήσεις πολιτών και φορείς του νομού Αχαΐας.

«Ο Κορινθιακός είναι μια κλειστή θάλασσα και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα εάν θέλουμε να επιβιώσει», τονίζει ο κ. Φάνης Κουρεμπές, από την Πρωτοβουλία του νομού Κορινθίας. «Υπάρχει η πρόταση, που είχε προβάλλει και η Greenpeace το περασμένο καλοκαίρι, για τη διαμόρφωση θαλάσσιων καταφυγίων, όπου θα προστατευθεί η φυσική ζωή και θα περιοριστούν δραστικά οι περιβαλλοντικές οχλήσεις. Αντί γι’ αυτό όμως, βλέπουμε να προγραμματίζεται πλήθος εγκαταστάσεων παραγωγής βρώμικης ενέργειας (με λιθάνθρακα, αλλά και φυσικό αέριο) στην περιοχή, να εντείνεται το πρόβλημα της υπεραλίευσης, να πέφτουν κάθε λογής απόβλητα μέσα στη θάλασσα, από εκατοντάδες χιλιάδες τόνους κόκκινης λάσπης που ρίχνει η Αλουμίνιο της Ελλάδας, μέχρι τα λύματα των ελαιοτριβείων». Ο κ. Κουρεμπές μας μιλά με ενθουσιασμό για την κινητοποίηση, για τη δραστηριοποίηση συλλόγων, των τοπικών ΕΛΜΕ, τη συμμετοχή σχολείων. Δεν είναι λίγοι και οι δήμοι (όπως του Ξυλοκάστρου, του Λουτρακίου), οι οποίοι καλούν στην «πορεία ενέργειας», βάζοντας και λεωφορεία. Στην απέναντι μεριά του κόλπου βρίσκεται ο κ. Τάσος Κεφαλάς, μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών. «Με ποιο κριτήριο αποφασίζουν κάποιοι να κάνουν την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού βιομηχανικό πάρκο και ενεργειακό κέντρο;» αναρωτιέται και καταγγέλλει ότι «όλα γίνονται χωρίς σχέδιο. Από τα τέλη Οκτωβρίου το Αλουμίνιο της Ελλάδας στην Αντίκυρα δεν διαθέτει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, καθώς η μελέτη του απορρίφθηκε. Στη Θίσβη, πάει να δημιουργηθεί μεγάλο εμπορικό λιμάνι χωρίς αδειοδότηση, χωρίς κατάλληλες υποδομές και μελέτες». Οπως υπογραμμίζει η Συμπαράταξη, η λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες στα νερά του Κορινθιακού. «Οι μονάδες αυτές χρειάζονται τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού για ψύξη. Η μία μονάδα φυσικού αερίου του Μυτιληναίου απαιτεί 22.000 κυβικά μέτρα νερό την ώρα. Η μονάδα λιθάνθρακα, που σχεδιάζεται, απαιτεί 60.000 κ.μ. Εάν πραγματοποιηθεί και αυτή, τότε σχεδόν όλο το νερό του κόλπου της Αντίκυρας θα περνά μέσα από το εργοστάσιο και θα επιστρέφει σε θερμοκρασίες 50 – 60 βαθμών Κελσίου. Για ποια οικολογική ισορροπία μιλάμε;».

Τα αιτήματα της πρωτότυπης αυτής κινητοποίησης είναι η μη εγκατάσταση νέων ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων στον Κορινθιακό, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή, «όχι» στα εργοστάσια λιθάνθρακα, «ναι» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον, ενάντια στην υπεραλίευση και υπέρ της δημιουργίας θαλάσσιων καταφυγίων.

Στα θετικά της κινητοποίησης είναι ότι οι συνεργαζόμενες κινήσεις πολιτών αντιμετωπίζουν την ευρύτερη περιοχή σαν σύνολο, ότι ξεφεύγουν από τον τοπικισμό και τη λογική «ας μην γίνει δίπλα μου και όπου θέλει ας πάει». Αναδύονται στοιχεία μιας νέας ωριμότητας και συντονισμού των κινημάτων για το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή