Οργισμένοι οι σεισμολόγοι για τις φήμες

Οργισμένοι οι σεισμολόγοι για τις φήμες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στη «σεισμο-φιλολογία» επιχειρούν να βάλουν κορυφαίοι επιστήμονες, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατες τις προβλέψεις που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, στρέφονται εναντίον συγκεκριμένου γεωλόγου, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τα σενάρια σεισμού που τις τελευταίες ημερες διαδίδονται από στόμα σε στόμα ή μέσω του Διαδικτύου. Χαρακτηριστικό της έκτασης των σεναρίων είναι ότι σύμφωνα με ορισμένα από αυτά, φέρεται να έχει διαταχθεί κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, σενάριο το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι φήμες για επικείμενο ισχυρότατο σεισμό, στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές, προκαλούν την οργή της επιστημονικής κοινότητας. «Φθάνει πια με αυτή την κατάσταση!», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γιώργος Σταυρακάκης. «Η θλίψη των προηγούμενων ημερών μετατρέπεται σε αγανάκτηση. Κάποιοι παίζουν με τον κόσμο, θέλουν να τον οδηγήσουν στα φάρμακα. Κάνω έκκληση στον κόσμο να κλείσει τα αυτιά του και να μην ακούει κάθε ανοησία που αναπαράγεται στο Ιντερνετ ή από στόμα σε στόμα».

«Είναι ανεύθυνος όποιος διαδίδει τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν την έλευση κάποιου ισχυρού σεισμού», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Κώστας Μακρόπουλος. Ως υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση πολλοί επιστήμονες «φωτογραφίζουν» καθηγητή γεωλογίας. «Οι γεωδέτες να κάνουν γεωδεσία, οι γεωλόγοι γεωλογία και οι σεισμολόγοι σεισμολογία», λέει ο κ. Σταυρακάκης. «Δεν γνωρίζω πώς ένας γεωλόγος μπορεί να έχει τα ενόργανα δεδομένα ή την ειδίκευση για να μιλάει για σεισμούς και μάλιστα για προγνώσεις».

Χαρακτηριστικό της έκτασης της φημολογίας είναι η διάδοση σεναρίων για κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε συγκεκριμένους νομούς, για απομάκρυνση στελεχών μεγάλων εταιρειών, ακόμα και για εμπλοκή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην επιλεκτική προειδοποίηση «σημαντικών προσώπων». «Δεν έχει δοθεί οποιασδήποτε μορφής οδηγία για κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή φορέα, ούτε συντρέχει προς τούτο λόγος», ξεκαθάρισε με χθεσινή της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, όσον αφορά τη δόνηση μεγέθους 5,6 Ρίχτερ που έγινε χθες, περίπου στη 1 το μεσημέρι, στον θαλάσσιο χώρο νότια της Μεθώνης, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί. «Πρόκειται για έναν ακόμα μετασεισμό των 6,7 Ρίχτερ», λέει ο κ. Σταυρακάκης. «Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Με δεδομένο το μέγεθος του σεισμού, η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει εβδομάδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή